Zonder Business Angels geen YOUCOOK groei

Tobias Modjesch (32) en Martin Beiten (31) zijn jonge ondernemers uit Düsseldorf en co-founders van YOUCOOK dat pakketten levert voor gezonde maaltijden. Alle ingredienten voor een maaltijd, met bereidingstijd van maximaal 35 minuten, zitten erin. Je hoeft niet naar allerlei winkels om verse producten te kopen, want het zijn combinaties van verse, gesneden groenten en voorgekookte rijst of pasta. Alles zonder kunstmatige voedingssupplementen.YC Martin + Tobias

Aan GrenzenLos vertelt Tobias hoe YOUCOOK kan groeien dankzij de grensoverschrijdende samenwerking tussen het Business Angels netwerk van de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland en de Business Angels Argentur Ruhrgebiet.

Het ondernemerschap

“Na onze studie deden we werkervaring op als consultant. Je ontwikkelt dan een expertise waarmee je in verschillende branches aan de slag gaat. Na enkele jaren realiseerden wij ons dat we dit niet ons hele leven wilden blijven doen. Ook het werken voor anderen, volgens hun standaarden, ging tegenstaan. We hielden allebei van koken en het creëren van grote dinner-parties. We besloten iets voor onszelf te gaan doen op basis van die passie – voedsel. Het leven is te mooi om altijd maar hetzelfde te blijven doen.

Het begin

“Je begint altijd met een idee. Wij deden eerst marktonderzoek en spraken niet alleen  met vakmensen uit de voedingsindustrie, want dan hoor je alleen maar ‘zo werkt het niet’, maar ook met vrienden en potentiele consumenten. Dat stimuleert, zet aan tot andere gedachten en scherpt je plan aan. Het begin is altijd lastig. Vertrouwen hebben, je niet te veel zorgen maken als het tegenzit, daar gaat het om. En bereid zijn met minder genoegen te nemen: minder nieuwe kleren, minder uitgaan.”

De start-up

“In januari 2012 kwamen we op de markt na anderhalf jaar voorbereiding. We leverden aan vijf tot tien supermarkten in kleinere steden in Nederland, vlakbij de grens. Doordat we in Maastricht gestudeerd hadden, kenden we de Nederlandse markt vrij goed. Nederlanders zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen; Duitsers zijn daarin toch iets conservatiever. Bovendien had de Nederlandse markt al langer ervaring met verse, gesneden producten.”

Groeifinanciering

“Het is belangrijk zelf goed in te schatten wanneer de tijd is gekomen om extra financiering aan te trekken. Voor ons was dat toen ons prototype op de markt was en onze supply-chain compleet. Wij meldden ons aan bij het Business Angels Argentur Ruhr (BAAR) en kregen een uitnodiging voor een pitch in Emmerich. Het grote voordeel daar was dat we Nederlandse en Duitse investeerders konden treffen. Wij vonden het een voordeel dat we al een concreet product hadden, zodat we iets konden laten zien en uitleg van de mogelijkheden makkelijker is. Wij kwamen in gesprek met twee Business Angels, waarvan er één uiteindelijk met ons in zee ging.”

Business Angel

“Wij wilden niet alleen maar geld vragen, maar ook expertise en een netwerk dat ons kon helpen. Onze investeerder is een dame met een groot netwerk en veel ervaring in de voedingsindustrie. Dat is gunstig voor ons; ze adviseert bij onderhandelingen met leveranciers, helpt mee met de organisatievorming en adviseert bij grote beslissingen. Belangrijkste is dat zij onze passie voor voedsel en ons enthousiasme deelt. Op een bepaalde manier moet je elkaar ook aardig vinden. Je moet met elkaar op één golflengte zitten.”

Stand van zaken nu

“Bij de meeste start-ups gebeuren positieve en negatieve dingen die maken dat het anders loopt dan gepland. In ons geval verliep de introductie in Duitsland in april 2012 sneller dan gedacht. Inmiddels zijn er twee grote Duitse supermarktketens die onze producten verkopen, in januari 2013 volgde België, eerder dan gepland. Begin september worden twee nieuwe pakketten met nieuwe maaltijden geïntroduceerd.”

Ervaring met

Business Angels Network

“De grootste motivatie om mee te doen was de matchingsbijeenkomst zelf. Waar vind je zoveel vraag en aanbod van kapitaal bij elkaar? De screening vooraf wordt goed gedaan. We vonden het werken met de mensen van het Network prettig en wij konden op allerlei gebieden van hun expertise en contacten profiteren; zoals naar de media. Wat ik jammer vind, is dat je niet geholpen wordt bij het opstellen van je presentatie of advies krijgt over hoe je omgaat met de Business Angels. Je merkt dat men meer oog heeft voor de Business Angel en zijn belangen, en niet voor de ondernemer. Ook zou men het matchingsproces moeten versnellen. Juist voor de ondernemer die het geld echt nodig heeft om verder te kunnen, zijn de drie maanden die het nu meestal duurt eigenlijk te lang. Tijd is ook hier geld. Mijn advies zou zijn: maak het korter.”

YOUCOOK tips

1.         Start je bedrijf niet in je eentje, maar met een team.

2.         Zorg voor duidelijke en afgebakende verantwoordelijkheden.

3.         Heb passie voor en plezier in wat je aan het doen bent.

4.         Maak het niet te serieus tijdens je pitch. Probeer de sfeer wat losser te maken.

5.         Zorg dat je alle mogelijke vragen van een investeerder kunt beantwoorden.

6.         Relativeer: het ergste wat je kan overkomen is dat je zonder geld naar huis gaat.

 

Het Cross Border Business Angels Network is een initiatief van Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland (Oost NV) en de Business Angels Argentur Ruhrgebiet (BAAR). Om uitgenodigd te worden voor de matchingsbijeenkomsten stuurt een ondernemer een zogenaamde ‘One-Pager’ ter beoordeling naar het regionale netwerk. Dat is een verkort Executive Summary van zijn businessplan. Dan wordt eerst een beoordeling gemaakt hoe plausibel het verhaal is en of de start-up voorgesteld kan worden aan het Investor’s Forum. Tijdens zo’n matchingsbijeenkomst (pitch) krijgt de ondernemer de gelegenheid in 10-15 minuten zijn plan te presenteren.

 

Meer informatie:

Business Angels Agentur Ruhr e.V. (BAAR)

Semperstraße 51, 45138 Essen

Tel:  49 201/8 94 15 30, www.baar-ev.de

 

Meesters van de Toekomst –

Business Angels Netwerk Oost Nederland

Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV

Tel: + 31 26 384 42 22, www.oostnv.nl

Auteur: Patricia Lindeman

Deel deze post op
468 ad