Woorden vertellen verhalen

Communicatie_JespMet een verzameling van woorden vertellen wij verhalen. Maar welke verhalen ze daadwerkelijk vertellen hangt van veel verschillende aspecten af. Zelfs geschreven woorden zijn niet eenduidig in hun boodschap. Hun betekenis kan gemeend of niet gemeend, sceptisch of vrolijk zijn, of misschien zit er verstopt onder mooie woorden een lugubere boodschap. En gesproken woorden zijn al helemaal variabel!

Nederlanders zijn erg goed in het communiceren met woorden die verschillende betekenissen kunnen hebben. Zo is ‘kan net’ in het ene deel van het land ‘bijna’, terwijl het in een ander deel van het land ‘totaal niet’ is.Communicatie Jesp_2

Recent zag ik een show van drie Amerikaanse komedianten die de Nederlanders op de hak namen. Zij vonden van alles raar aan de Hollanders. Maar wat mij vooral bij bleef was hun verbazing en zelfs verontwaardiging over het woordje ‘hallo’: wanneer een Nederlander iemand tegenkomt en hallo zegt, begroet hij of zij die persoon. Maar wanneer diezelfde persoon de Nederlander aanstoot en vervolgens voordringt in de rij bij de kassa, dan zegt de Nederlander “Ja, halló!!”. Met hetzelfde woord is hij of zij nu verontwaardigd.

Toen deze situatie op het podium werd uitgebeeld, realiseerde ik mij dat het ook best gek is. Met één woord een totaal andere situatie creëren. Dat is knap, maar kan ook zeer verwarrend zijn. Want wat bedoelt die Nederlander nou eigenlijk?

Toch iets om over na te denken… wat wil ik met mijn woorden?

 

Jesp

 

Jesp is een jonge dertiger. In zijn appartement op elf hoog kijkt hij uit over de Nederlandse en Duitse bossen. Op eigen ‘filosofische’ wijze laat hij zijn gedachten gaan over het leven aan de grens.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>