Weten hoe de hazen lopen

D e manager ging met pensioen en introduceerde zijn opvolger met de aanbeveling ‘Ook hij weet hoe de hazen lopen’. Maar… hoe lopen die hazen dan? En waarom zou je dat willen weten? GrenzenLos ging op onderzoek en sprak met jachtopziener Ad Poelaar. Hij weet alles van hazen en hoe ze lopen.

Ad Poelaar: “Hazen zijn niet alleen razendsnel, het zijn ook meesters in het gebruikmaken van allerlei elementen. Ze zijn continu bezig voedsel te vergaren en zich te verdedigen tegen dieren die hen als prooi zien. Soms graven ze zich in en observeren de omgeving. Hun schutkleur maakt dat ze zelf niet gezien worden. Al observerend ziet de haas bijvoorbeeld dat zijn buurman aangeschoten wordt. Hij weet dan dat hij nooit die kant op moet gaan. Als je weet hoe de hazen lopen, wordt het jagen een stuk gemakkelijker. Hazen lopen altijd naar een bepaalde hoek waar ze uit de cirkel van het jachtgebeuren willen breken.” Als jachtleider maakt Ad daar gebruik van. Door juist in hun loop iemand met een geweer te zetten, zodat die een gerede kans heeft een haas te schieten.

BIZZ info hazen 

Oerinstinct

Volgens Ad kun je een jachtterrein goed vergelijken met onze maatschappij. “De taxichauffeur jaagt op passagiers, de manager op succes. Al leven we in de tijd van internet en social media, we volgen nog steeds ons oerinstinct: jagen of gejaagd worden.”
Hoe herken je een ‘echte’ jager? Ad: “Dat is iemand die om zich heen blijft kijken, observeren, inschatten. Het is de koopman die overal mogelijkheden ziet, die continu jaagt op handel en zich in de ander verdiept. Natuurlijk is niet iedereen die ‘jagende’ zakenman en dat is maar goed ook. Want je hebt ook ‘drijvers’ nodig; degenen die zelf niet willen schieten, maar die het aardig vinden om mee te helpen te oogsten.”

Hoe kun je zelf een slimme haas zijn? Ad: “Door goed te observeren, de omstandigheden te interpreteren naar je eigen belang en dan heel weloverwogen je keuzes te maken! Want anders … kun je wel eens het haasje zijn!”

Illustratie: Marina Maas

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>