Wereldburger in Rees

Maguette (Magy) Diallo woont met haar man Klaus en dochter Elizabeth in Rees in Niederrhein. Zij komt oorspronkelijk uit Senegal en woonde eerder in Spanje en Nederland. Magy spreekt vloeiend Frans, Engels en Nederlands en inmiddels een beetje Duits. Een veelzijdige, creatieve vrouw die al veel van de wereld gezien heeft. Onder het genot van ‘Koffie en Kuchen’ spraken we over haar leven met en zonder grenzen.

“Dakar is mijn geboorteplaats. De spanning en levendigheid van de rally Parijs-Dakar was altijd en overal voelbaar. Ik was gediplomeerd verpleegster en had een goede baan. Maar ik was jong en het avontuur trok. In mijn vrije tijd was ik lid van een djembégroep (red: swingende, opzwepende muziek die gemaakt wordt met speciale Afrikaanse trommels). We werden steeds professioneler en hadden veel succes met onze muziek. Er kwamen uitnodigingen om in Nederland te komen spelen. Het was toen 2000 en ik ging mee naar Europa. We hadden een geweldige tijd, eerst in Nederland en later in Spanje”.

Wat

_DSC4134 Bweb“Ik houd ook erg van koken, voor de groep deed ik dat vaak. Zo werd ik gevraagd deelnemers aan djembéworkshops met Senegalese gerechten te verrassen. Dat werd een succes en via Schiermonnikoog kwam ik in Amsterdam terecht. Daar heb ik samen met een vriendin een cateringbedrijfje opgezet. Dat loopt nog steeds goed en ik ga regelmatig naar Nederland voor mijn werk. Maar ik wil in Rees of omgeving ook graag met een bedrijfje beginnen. Iets met afrocatering, folklore en hairstyling. En ook workshops djembé organiseren; leuk voor teambuilding en bedrijfsuitjes, maar ook voor vriendendagen en als muziekles op scholen.”

Waarom

“Wij zijn bewust naar Rees gekomen. Enerzijds omdat Klaus weer terug wilde naar zijn vaderland en Elizabeth zo Duits kon leren spreken. Anderzijds omdat wij nog zakelijke activiteiten in Nederland hebben en Rees dicht bij de grens ligt en vlak bij de A3, maar ook goede vervoersvoorzieningen naar bijvoorbeeld Nijmegen heeft. Natuurlijk heb ik eerst mijn ‘inburgerings’cursus en B1 voor Duits als tweede taal gehaald. Maar de taal leer je vooral door deze veel te spreken. Het is soms lastig om echt contacten aan te gaan, omdat mensen hier niet zo gewend zijn te leven met Afrikanen en zich ook niet realiseren hoe het is om Duits te spreken en te verstaan als beginner. Gelukkig gaat het spreken langzaam beter dankzij de school en de vriendinnetjes van Elizabeth, maar ook via de mensen die ik ken van het djembé en de afrohairstyling.”

Grenzen

“Grenzen zijn soms goed, maar ze kunnen je ook opsluiten. Het leven is daardoor zo ‘dicht met elkaar’. Weggaan uit je vertrouwde omgeving is iets wat veel mensen niet doen. Zij blijven binnen de grenzen van hun dorp of stad. Alles is dan mama & papa en familie. Maar dat is niet zo. Alles is mix! Zelf ben ik blij en trots dat ik uit mijn geboorteland weggegaan ben. Ik heb veel mensen ontmoet, heb veel gezien en meerdere talen geleerd. Ik heb veel levenservaring opgedaan, mij staande gehouden in meerdere culturen en ben in staat met mensen overal ter wereld relaties op te bouwen. Kortom, het heeft mij veel gebracht en geleerd. Ik ben weerbaar en zelfstandig geworden. Zo zie ik het: leven is leren.”

“Elkaars grenzen respecteren is wel belangrijk. Dat heb ik van mijn moeder meegekregen: respect hebben voor de ander, hoe die er ook uitziet. Zij zei het zo: ‘We hebben allemaal rood bloed’. Dat geef ik ook aan mijn dochter mee. Natuurlijk mis ik mijn familie en Afrika, maar ik ga zeker één keer per jaar naar ze toe voor vakantie en verder hebben we veel contact via internet en skype.”

Gezondheid

“In Afrika en Spanje hebben mensen nog tijd, in Duitsland en Nederland niet. Dat merk ik als ik met mijn beginnend Duits contact probeer te leggen. Voor mij is natuurlijke voeding zonder chemicaliën belangrijk, net als de energie van de zon. En natuurlijk muziek en dans. Djembe zit zo vol ritme, luchtigheid en vrolijkheid. Dat is goed voor je ziel, voor je ‘welbevinden’. ”

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>