We eren de WOII soldaten met de Airborne Wandeltocht

I In 1947 organiseerde de Politie Sport Vereniging ‘Renkum’ voor het eerst de “Airbornemars”, om de soldaten te eren die in de septemberdagen van 1944, onder meer in de omgeving van Oosterbeek, hebben gestreden voor de bevrijding van ons land. Aan de eerste “Airbornemars” namen zo’n 2.000 wandelaars deel en was daarmee vanaf het begin al een groot succes. Later werd aan deze mars, met toestemming van Major-General R.E. Urquhart, CB, DSO, commandant van de 1e Airborne Divisie, de naam “Airborne Wandeltocht” gegeven en mocht het Pegasus-embleem door de organisatie worden gebruikt. Engelse generaal Sir Frederick Browning koos het Pegasus Embleem toen hij werd benoemd om een Airborne Strijdkracht in 1941 te formeren.

Airborne 2015 (1)-001

De Airborne Wandeltocht heeft tevens een liefdadigheid karakter. Vanaf het begin is de netto-opbrengst van de Airborne Wandeltocht bestemd geweest voor de soldaten, die invalide zijn geworden door de oorlogshandelingen tijdens de Slag om Arnhem. Ook zamelt Airborne Wandeltocht ook geld in voor nabestaanden van de gevallenen, die financieel niet in staat zijn om de Airborne herdenkingen in september in Arnhem en omgeving bij te wonen. Vanaf 2011 komen ook andere doelen in aanmerking voor een bijdrage, mits deze passen in het gedachtengoed van de Airborne Wandeltocht en voldoen aan de daartoe door de organisatie opgestelde beleidslijnen.

Het verhaal achter de medailles

Het medaille systeem van de Airborne Wandeltocht een bijzonder systeem. Elke wandelaar ontvangt een medaille en wie hem voor het eerst loopt ontvangt een bronzen medaille. Alleen op lustrumjaren (jaar 5,10, 15, 20 etc) ontvangt de wandelaar een nieuwe medaille, altijd voorzien van een paarsgekleurd lint, de kleur van de Airborne Divisie. De tussenliggende jaren ontvangen de wandelaars een kleine vleugel, “wing” genaamd met een volgnummer erop. De wing is afkomstig van het embleem van de Engelse Parachute Regiment, welke een grote rol speelde bij de luchtlandingen in september 1944. De “wings” kunnen aan het lint van de medaille gespeld worden. De nieuwe lustrummedailles hebben verschillende Airbornethema’s als onderwerp en zijn in de loop der jaren ontworpen door verscheidene medailleurs. Het merendeel van de volgnummers is uitgevoerd als “wing” met in het midden het nummer.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>