Wat betekent 20* C+M+B+12

In Duitsland trekken op 6 januari kinderen, verkleed als de heilige drie koningen Balthasar, Melchior en Caspar, van huis naar huis om deze na het opzeggen van het versje te zegenen. Naast de voordeur schrijven ze dan met krijt ‘C+M+B+jaartal’. Voor de zegening van een huis krijgen de verklede kinderen een ‘centje’ en vaak een snoepje. Het ingezamelde geld wordt aan goede doelen geschonken. Dit oude kerkelijke gebruik zie je in Nederland, helaas, bijna niet meer. In Duitsland wordt deze traditie echter tot op de dag van vandaag in ere gehouden.

Herkomst

De oorsprong hiervan komt uit de Bijbel. Volgens de overleveringen kwamen de drie wijzen, later koningen, pas op 6 januari met hun geschenken bij de stal in Bethlehem aan. Balthasar gaf Jezus mirre, een parfum waarmee doden werden ingewreven, om aan te geven dat Jezus zou lijden en sterven. Van Melchior kreeg hij goud, ten teken dat hij de Koning der Koningen zou zijn. Caspar bracht wierook mee, ten teken dat Jezus zou worden geëerd. Uiteindelijk werd Drie Koningen – 6 januari – het einde van de kersttijd. Het is de dag waarop in Duitsland de lichtjes in de kerstboom voor de laatste keer worden aangestoken. Nog steeds worden op de dag na Drie koningen traditioneel alle kerstversieringen opgeruimd.

Aanduidingen bij voordeur

Driekoningen was vroeger een doopdag. Ter herinnering aan de doop vindt met Drie koningen de wijding van het water plaats. Met dit wijwater worden vervolgens de huizen gezegend. Hierbij schrijft men met krijt ‘C+M+B’ bij de voordeur om zo alle kwaad op afstand te houden en de bewoners met geluk en voorspoed te zegenen. De plusjes waren overigens vroeger ‘kruizen’, later gewijzigd in plustekens. De letters staan voor de Latijnse zegenspreuk ‘Christus Mansionem Benedicat’ (Christus zegene dit huis).

Symboliek

Het ‘zegenen van het huis’ is een aparte evaring; verklede kinderen die aanbellen om een versje op te zeggen om zo je huis te zegenen. Er wordt aan je gedacht en men neemt de tijd en moeite om je persoonlijk veel geluk en voorspoed in het nieuwe jaar te wensen. De geschreven letters naast je voordeur herinneren je er iedere keer weer aan dat je niet alleen op de wereld bent, maar deel uitmaakt van een samenleving. Samen maak je van de straat waarin je woont een prettige leefomgeving en van het dorp waarin je woont de plaats waarvan je deel uitmaakt. Het mooie is dat het tegenwoordig niet meer uitmaakt of je wel of niet naar de kerk gaat. Het gaat over mensen en de wereld die ze samen creëren. En over de moeite die genomen wordt om deze wereld samen een beetje mooier te maken.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>