Vind je eigen Meinweg

A ls je de grens over gaat, kom je in een vakantiestemming. Het is daar een beetje anders, je doet onverwachte ontdekkingen en … toch is er zo veel hetzelfde. Dit keer gaan we op pad door een oeroud gebied met heuvels en lieflijke plaatsjes: het Nationaal Park de Meinweg. Het gebied wordt doorsneden door de Nederlands-Duitse grens en ligt er als een groene brug overheen.

Ten oosten van Roermond, op en net over de grens, vind je de uitgestrekte natuur van Nationaal Park de Meinweg. Dit natuurgebied is onderdeel van het Maas-Swalm natuurgebied. Met uitzondering van enkele paden in het adderleefgebied is het gehele gebied toegankelijk voor fietsers.De mens heeft sinds eeuwen zijn stempel gedrukt op dit cultuurlandschap met unieke terrassen, verscholen tussen twee waterlopen, en de gebieden eromheen. Tweederde van het oppervlak aan Nederlandse zijde bestaat uit bossen. Ook aan Duitse zijde vormen bossen het grootste gedeelte. Een mooi contrast daarmee en tegelijkertijd een aanvulling vormt het heidelandschap dat in de loop der eeuwen door mensenhand ontstond.

Vlaaien of Kuchen

De Meinweg is een veelzijdig gebied dankzij het fraaie natuurschoon en de heuvels en er is volop keuze om te overnachten of een heerlijke maaltijd te nuttigen. Ook de vlaaien of Kuchen zijn niet te versmaden. En dat overheerlijke (plaatselijk gebrouwen) biertje brengt je helemaal in grenzeloos bourgondische sferen! In het voorjaar kun je tussen de met plastic ingepakte akkers fietsend al dromen van de rijke oogsten die gaan komen. In de zomer is het tijdens tussenstops puur genieten van de geserveerde asperges, aardbeien, paddenstoelen en verse groenten. In de herfst is er de pracht van de bloeiende heide.

Op ontdekkingsreis

Startpunten van fietstochten zijn aan Nederlandse zijde onder andere Roermond en Roerdalen, aan Duitse zijde bijvoorbeeld Niederkruchten en Wassenberg. Maar ook iets naar het noorden en zuiden zijn mooie routes uit te stippelen. Een ieder kan zijn of haar eigen, persoonlijke Meinweg vinden, met naar eigen keuze meer cultuurhistorische of ecologische hoogtepunten.
Onderweg zijn oude stadjes te vinden met de leukste winkeltjes. Evenals kastelen en mooie overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Bij slecht weer is een bezoek aan Venlo een aanrader, waar in een enorme Shopping Mall alles te koop is wat je thuis nog niet had bemachtigd. Of breng eens een bezoek aan Roermond, de oude bisschopsstad waar op het Münsterplein – rond de muziekkoepel – het heerlijk loungen is bij de muziek van spelende bands. Overigens zijn er in dit gebied vele mogelijkheden voor een tussenstop of overnachting die de moeite waard is: Swalmen, Roerdalen, St. Odilienberg, Herckenbosch in Nederland. Brüggen, Mühlhausen, Wassenberg, Oberkrüchten, Overhetfeld en Bocherhausen (mooi uitzicht) in Duitsland.

Knooppuntsysteem

De fietsroutes zijn eenvoudig te volgen door een knooppuntsysteem dat het aan Nederlandse en Duitse zijde gemakkelijk maakt om je te oriënteren. Door van het ene knooppunt naar het volgende te fietsen is de regio in zelfgekozen etappes te verkennen. De totale fietsroute in de Meinweg is ca. 100 kilometer lang en bestaat uit vele kortere wegen en alternatieve routes. Kortom, heb niet de illusie de gehele Meinweg in één dag te leren kennen. Want zelfs inwoners van de streek ontdekken telkens weer dingen die ze tot dan toe niet kenden.

Behalve op de fiets, de e-bike of de mountainbike is het in De Meinweg ook te voet of te paard genieten geblazen met de prachtigste routes. Voor ieder wat wils, voor een weekendje weg, een ontspannende trip of een complete vakantie.
Niemand hoeft zich hier te vervelen!

 

Meinwegroute praktisch

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>