Succesvolle 2e vriendschapsloop

V eertig Nederlandse en twintig Duitse hardlopers verzamelen zich op het sportveld van ASV Ellewick (D). Het normaal zo rustige dorpje, met slechts 1500 inwoners, is voor even het hardloophart van de grensstreek. Voor één ochtend zijn de grenzen weggepoetst en de cultuurverschillen verdwenen. Nederduits is in Ellewick de voertaal.

Het sombere weer is het enige smetje op deze zondagmorgen, maar de hardlopers zijn niet van plan om zich hierdoor uit het veld te laten slaan. De atleten doen allemaal mee aan de tweede ‘vriendschapsloop’ van Ava’70 uit Aalten (NL) en ASV Ellewick. Organisator Klaus Schlütter spreekt zijn Hollandse gasten in onvervalst Nederlands toe. Op het menu staat een trainingsloopje van 17,5 kilometer.

De vriendschap tussen deze twee verenigingen is ontstaan in 2014. Een ontmoeting tussen de Duitser Klaus Schlüter en de Nederlander Geert Wevers, was de aanzet voor dit grensoverschrijdende hardloopgebeuren. De eerste editie van deze vriendschapsloop, die in Aalten werd gehouden, was een daverend succes, een vervolg kon daarom niet uitblijven.

Het parcours voert voor een groot gedeelte over Duits grondgebied. Toch wordt ook Nederland aangedaan, wat aangeeft dat het evenement op meerdere fronten grensoverschrijdend is. De Duitse en Nederlandse atleten lopen kriskras door elkaar. De wederzijdse interesse is groot. “Als er een Nederlander bij mij in de winkel komt, wil ik dat die Nederlands praat. Zo leer ik de taal veel sneller”, zegt Björn Weier, eigenaar van een hardloopwinkel in Bocholt (D). Het gezelschap wordt in drie groepen opgesplitst. De rustige groep, de wat snellere groep en de snelle groep. Op deze manier kan iedereen de ronde in zijn of haar eigen tempo afleggen. De afstand, die toch behoorlijk is, blijkt voor niemand een probleem te zijn.

Als de atleten, gedoucht en wel, de kantine binnenlopen, ruiken ze de geur van verse koffie. Overal staan schalen met broodjes en fruit. Alleen het bier en de bokworsten ontbreken, maar dit doet natuurlijk niks af van de prettige sfeer. Al stiekem wordt er gesproken over de 3e vriendschapsloop, die naar verluidt dit jaar al gehouden wordt.

Er zijn meer foto’s van de vriendenloop gemaakt. Klik hier om ze te bekijken.

Hey! Mijn naam is Erwin Wamelink, Ik ben 23 jaar en woon in het mooie Aalten. Mijn vrije tijd spendeer ik aan hardlopen, lezen en vrienden. De Duitse grens ligt op steenworp afstand en ik ben ook geregeld over de grens te vinden. GrenzenLos past hierdoor perfect bij mij! Foto’s: Geert Wevers

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>