Succes hebben is bereiken wat je wilt

Haar eerste deelname aan de Kunstroute 2014 in Bronckhorst was voor Marina Maas een groot succes door de vele geïnteresseerden en enthousiaste reacties. In deze GrenzenLos vertelt zij over succes hebben en over het kiezen voor een nieuw bestaan als vrij beeldend kunstenaar. In haar ontwikkeling van vakvrouw tot kunstenaar vond ze zichzelf opnieuw uit.

Achtergrond
foto grenzenlosMarina: “Mijn vader was leraar tekenen en tekenaar/kunstschilder. Mijn moeder was actrice. Ik ben opgegroeid met potlood, verf en krijt voor mijn neus. Van kleins af aan was ik bezig met het maken van bijvoorbeeld poppenkleertjes en kleding, maar ook met boetseren, edelsmeden, pottenbakken, etc. Een studie aan de kunstacademie en een scheppend beroep was dan ook vanzelfsprekend.”

Het grootste compliment is als iemand een schilderij koopt

Loopbaan
Marina werkte voor vele grote uitgevers in Nederland. Ze was gepokt en gemazeld in het werken met deadlines en had veel opdrachten. Kortom, ze was een succesvol illustrator. “Maar na 24 jaar lang hónderden tekeningen te hebben gemaakt met evenzoveel verschillende onderwerpen, wilde ik niet meer in opdracht werken. Ik wilde mijn werk zelf bepalen. Illustrator zijn maakte mij niet meer gelukkig en de ‘ziel’ verdween uit mijn tekeningen. Maar hoe en wat? Zo ver was ik nog niet.”

Omwenteling
Marina: : “Ik heb nooit gezegd: ‘Ik ga schilderen’. Drie jaar heeft het geduurd voordat ik mijn vak, waar ik zó van had gehouden, echt helemaal los kon laten. Want ja … wat dan? Er moet wel brood op de plank komen. Ik bedacht dat de dikke rode draad in mijn leven altijd tekenen en ‘dingen maken’ was geweest en ik dacht ‘ik begin gewoon te tekenen en ben heel erg benieuwd wat er uit MIJ komt, zonder opdrachtgever, deadline, doelgroep of welke beperking dan ook. Een oceaan van mogelijkheden en vrijheid! Maar ook een worsteling, want het betekent ook jezelf beperken en keuzes (durven) maken om tot iets goeds te komen.”

Is er een recept voor succes?
Marina: “Eén van de definities van succes, is het hebben van geld. Maar succes is veel meer dan ‘het maatschappelijk gemaakt hebben’. Het is ook je dromen durven en kunnen verwezenlijken. Daarbij telt niet alleen het einddoel. De weg ernaartoe is net zo belangrijk. Een doel, een droom voor ogen hebben en iedere dag naar je doel toe leven, gaat stap voor stap; iedere stap is een succesje. Iedereen krijgt kansen, de kunst is om je kansen te zien, te herkennen en die te pakken. Durven kiezen en ‘het oude’ durven loslaten. Wat je daarna nodig hebt is vertrouwen en vastberadenheid.
Freek de Jonge (red: toonaangevend cabaretier in Nederland) zei het onlangs zo: ‘Vertrouwen, discipline en concentratie zijn de ingrediënten om te bereiken wat je wilt.’”

In de grensstreek
Marina vertelt dat ze vooral gericht is op Arnhem en west-Nederland, hoewel ze haar hele leven al in oost-Nederland woont. Voor haar ligt Duitsland gewoon dichtbij. “Je vliegt vanuit Weeze en in Keulen ben je zo. Sommige gewoontes en dingen zijn een beetje anders. Ik spreek de taal niet en dat helpt niet om ‘grenzenloos’ te zijn. Er zijn veel overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland, maar ook genoeg verschillen. Dat is toch leuk! Ik zou zeggen… koester ze!”

Kun je met kunst succes hebben?
Marina: “Dat hangt van verschillende factoren af. Je moet op z’n minst enigszins autonoom kunnen denken en altijd kritisch en met ‘nieuwe ogen’ naar je eigen werk kunnen kijken. Nooit gaan maken wat ‘men’ wil zien, maar blijven maken wat jij moet maken. Het is een dagelijkse worsteling. Doorzetten en initiatieven nemen om je werk te laten zien is net zo belangrijk. Ik werk niet voor de opslag. Het grootste compliment voor mij is als iemand een schilderij koopt. Dat voelt als succes: het besef dat iemand het thuis aan de muur wil hangen en er waarschijnlijk jaren naar gaat kijken en er ook nog geld voor over heeft. Of als iemand voor je schilderij staat en zegt ‘oh wat word ik híer blij van’. Dan denk ik ‘En dat heb ik gemaakt? Iets waar iemand door wordt ontroerd en blij van wordt?’ Dat is zo bijzonder! Dat is persoonlijk succes. Vrienden vroegen eens: ‘Als het nu niet zou lukken, wat ga je dan doen?’ Dat leek zo’n rare vraag. Dat was nooit bij me opgekomen, want ik wist: ‘Dit is het!’

Marina Maas studeerde mode en grafische vormgeving aan de kunstacademie in Arnhem. Daarna werkte zij 24 jaar als illustrator. Sinds 3 jaar schildert zij. Haar werk is te zien op www.marinamaas.nl

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>