Schatzoeken in de wereld van het ‘on’kruid

Nu de natuur weer tot leven komt, begint ook voor kruidenpedagoge Jutta Becker-Ufermann het seizoen. Zij gaat met vrienden van de natuur op zoek naar ‘on’kruid zoals zevenblad, herderstasje en brandnetel. Deze schatten worden in de keuken tot heerlijke gerechtjes verwerkt. Geneeskrachtige kruiden gebruikt ze voor het verlichten van kwaaltjes.

Oeroude kennis behouden

Jutta Becker-Ufermann: “Wilde en geneeskrachtige kruiden kunnen ons veel bieden in deze hectische tijd. Onze grootouders vonden bij alledaagse kwaaltjes al soelaas bij kruiden. Wilde kruiden zijn krachtig en zitten vol belangrijke voedingsstoffen. Juist in het voorjaar is er veel culinaire variatie in deze wilde plantjes te vinden. Wanneer ik met deelnemers aan de workshop diverse delicatessen uit de berm aan het bereiden ben, gebeurt het telkens weer: ze worden aangenaam verrast door de smaken. Voor een aha-erlebnis zorgen bijvoorbeeld blaadjes van de paardenbloem in een salade, maar ook zevenblad dat tot een heerlijke pesto verwerkt kan worden. Hier luidt het devies: niet bestrijden, maar opeten!”

Terug naar de wortels

Jutta: “Als kind vond ik het heerlijk om buiten te zijn, in het Dämmerwald rond te struinen en van het gevonden groen speciale hapjes voor mijn konijnen te ‘koken’. In de late zomer plukten we bramen, in de herfst verzamelden we weidechampignons. Een lekkere herinnering is ook de aardappelvakantie: na de oogst werd er een vuur gemaakt van het droge aardappelblad waarin de piepers gegaard werden. Op een bepaald moment ging ik naar de grote stad om de wereld te ontdekken en een opleiding tot grafisch ontwerper te doen. Daarna gingen we terug naar de Appelbongert, de boerderij die mijn overgrootouders in 1904 hebben gesticht, zodat onze kinderen hier konden opgroeien. Op een dag ontdekte ik de opleiding tot kruidenpedagoge en wist meteen dat dit het voor mij was. De natuur in al haar schoonheid is een groene draad door mijn leven.”

Motivatie

Jutta: “De natuur schenkt ons wonderbaarlijke schatten. Veel van de kennis die onze grootouders nog hadden, wordt niet meer doorgegeven. Wie weet nog dat brandnetelbladen vroeger als vervanging voor spinazie dienden? Wie kent er tegenwoordig een brandnetelquiche? Dat groente en fruit altijd voorhanden zijn, is voor ons als consument gewoon geworden. De seizoensgebonden oogst verliest men snel uit het oog. Mij gaat het ook om de juiste omgang met het ‘on’kruid. Het is leuk om te zien hoe snel de cursisten enthousiast worden. Meestal komen ze rechtstreeks uit hun werk gestrest bij ons aan. Wanneer ze beginnen aan het ‘natuuravontuur’ valt de stress van ze af. Wanneer ze dan in het weiland rondkruipen op zoek naar een van die wilde kruiden, weet ik: het werkt, de natuur heeft hen veroverd.”

Toekomst

Jutta: “Zonder de natuur in al zijn verscheidenheid is er geen leven mogelijk. Mensen dát doen inzien, vormt een belangrijke taak. Ik ben blij wanneer mij dat, stapje voor stapje, lukt. Daarbij hoort ook dat ik in de cursussen laat zien hoe je ‘on’kruid op culinair gebied kunt gebruiken. Of hoe je kruidenbadzout maakt of kunt verven met plantaardige verfstoffen. Het aspect van het zelf doen is belangrijk. De fascinatie voor de natuur is en blijft grenzeloos. Dat merk ik ook aan de cursisten uit Nederland, die via mond-tot-mondreclame de weg naar de Appelbongert vinden. Alleen weet ik soms een Nederlands woord niet. Dat zorgt voor veel hilariteit – de natuur verbindt mensen ook.”

Vooruitzicht

Jutta: “Voor mij is het heel belangrijk om de Appelbongert te behouden. Ik zie het als ons erfgoed. Wij verbouwen hier gewassen op kleine schaal, maar de boerderij biedt vooral het ideale decor voor mijn kruidenwerkzaamheden. De gezellige kruidenkamer en de ‘Pottkamer’ met de oude gemetselde oven en het fornuis van tante Marie ‘vertellen’ vele verhalen. Het is een authentieke plek. Dat merken onze gasten en ze voelen zich hier al snel prettig.”

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>