Nordic Walking in Elten

Liefhebbers van Nordic Walking opgepast: in Elten bij Emmerich is er een grensoverschrijdend Nordic Walkingpark gerealiseerd. In dit park in het erkende kuuroord Elten kunnen de sportieve wandelaars met de stokken zich helemaal uitleven. Direct aan de grens in Montferland lopen de routes door de bossen en de natuur. Dankzij de fiets-, wandel- en ruiterpaden is het Montferland al jaren een populaire bestemming. Met rassé schreden kunt u de natuur in door het Nordic Walking park van Elten op routes variërend in lengte van de 3,3 km lange St. Martinusroute tot de ruim 15 km lange Kneipproute. Sinds 2005 horen daar ook bewegwijzerde Nordic Walking-routes bij.

IMG_4432_Nordic Walking

Een netwerk van meer dan 80 kilometer aan routes tussen Duitsland en Nederland nodigt uit tot sportieve prestaties, en er is zelfs een blote-voeten-pad. Sinds 1897 zet de “Verschönerungsverein Elten” zich ervoor in dat het kuuroord ook de moeite van het bezoeken waard blijft.

Waar starten?

In het centrum van Elten, bij de seniorenresidentie St. Martinus Stift, gaat de route van start. Dat geldt voor alle Nordic Walking routes die aan de hand van historische symbolen ook weer bij het beginpunt uitkomen. Of u nu

  • de 3,3 kilometer lange St. Martinusroute,
  • de 6,4 kilometer lange St. Vitusroute
  • Of meteen maar de Drususroute van 11,1 kilometer doet,

De begin- en startpunt liggen altijd bij de St. Martinus Stift. De langste bewegwijzerde route is de 15,6 kilometer lange Kneipproute die perfect aansluit op het traject van het Kneippbasin in het park.

De Kneipproute!

De Kneipproute die genoemd is naar Sebastian Kneipp, is aan de hand van symbolische gietertjes bewegwijzerd. Van het St. Martinus Stift uit loopt de route eerst een stukje bergopwaarts in de richting van het bos, waar de Nordic Walkers eerst op de Trimm-Dich-Platz uitkomen. Dan volgt een stuk door het Eltense bos, de grens over naar Stokkum. In de gemeente Montferland loopt deze route dwars door de heerlijke natuur met velden en weilanden. Als u de Linthorstbrug eenmaal bent gepasseerd, begint de weg terug door de idyllische bossen van Borghees en langs het slot Borghees aan Duitse zijde. Een bezoekje aan dit mooie slot waar u zich in lang vervlogen tijden waant, is zeker de moeite waard.

Verder gaat het dan via de Hassentweg, langs de golfbaan, het riviertje Wild en landhuis Alt Voorthuysen. Op deze route valt van alles te zien en te beleven: natuur, cultuur en sport kunnen optimaal met elkaar gecombineerd worden. Op weg naar de Eltenberg komt u nog de proosdij tegen. En eenmaal op de berg aangekomen, heeft u een prachtig uitzicht op het Rijndal.

Aussichtspunkt 2_Nordic Walking

Vlak voor het eindpunt van de route komt u langs de St. Vituskerk, de bijna 60 meter diepe Drususbron en de Engelse heuvel. En even later bent u weer bij het start- en eindpunt van de route, de St. Martinus Stift!

De St. Marinusroute!

De kortste van de vier Nordic Walking routes, de 3,3 kilometer lange St. Martinusroute, is vernoemd naar de naamgever van de seniorenstift. Dat is de startplaats van deze route. Via de historische Gerritzen Mühle” wandelt u door het Eltense bos richting Hause Eltener Berg. U klimt ongeveer 80 meter naar de top van de Eltener Berg. Daar treft u een mooi uitzicht aan. Via de parkeerplaats gelegen aan de Eltener Berg loopt u terug naar het dorp Elten, richting St. Marinus Stift. De St. Marinus Route wordt met borden waarop de bisschoppelijke staf te vinden is, aangegeven.

Download hier de flyer met daarin een plattegrond  van de routes

 

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>