Nederlandse peuterleidster, stap de grens over!

In Persoonlijke Grens Informatie (PGI) geeft GrenzenLos antwoorden, handige tips en adviezen over vragen die juist in de grensstreek leven. In kinderdagverblijven in Duitsland is een schreeuwend tekort aan medewerkers. In Nederland is daarentegen geen baan te vinden in dit vak. Toch is het niet gemakkelijk om als Nederlander in Duitsland aan de slag te gaan. Met deze zeven stappen worden de kansen aanzienlijk groter!

DSC06134

Er komt behoorlijk wat kijken bij een baan in Duitsland. Maar als je ambitieus bent en écht wilt, moeten de ‘beren op de weg’ je niet weerhouden om de uitdaging aan te gaan.

Deze stappen zijn aan te raden:

1- Als je met je diploma de grens over wilt, is het eerst noodzakelijk om dit te laten erkennen door de Nederlandse overheid. Dit kan bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen. (Tel: 050-599-8036). Alleen deze organisatie kan documenten als het diploma, een cv en een cijferlijst laten ‘legaliseren’ Let op: alleen een origineel document kan geldig worden verklaard.

2- Als het document is goedgekeurd door DUO, ga je naar de Groningse rechtbank. Daar wordt gekeken of alles rechtsgeldig is. Zo ja, dan krijg je een stempel en is de zaak afgehandeld. De kosten bedragen 26 euro per document. Zes euro voor DUO en twintig euro voor de rechtbank. De ‘legalisatie’ neemt niet veel tijd in beslag en een afspraak vooraf is bij DUO of rechtbank niet nodig. De rechtbank is dagelijks van 08.30 uur tot 17.00 uur geopend. Tel: +31 (0)88-3614444

3- Wie als pedagogisch medewerker in Duitsland wil werken heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Deze is aan te vragen bij de eigen gemeente.

4- Een uitgebreid cv is essentieel! Werkervaring en stages worden in Duitsland als extreem belangrijk gezien.

5- Documenten laten vertalen. Er zijn een aantal gespecialiseerde instanties die zich bezighouden met het vertalen van documenten. Kijk voor info op www.ngtv.nl.

6- Zorg voor Duitse erkenning van het diploma door ZAB (Zentralstelle für Ausländisches Bildungswesen). Dit is een orgaan in Duitsland dat het diploma vergelijkt met een Duits diploma. Als er voldoende overlap is, wordt het diploma ‘gelijkgesteld’. Deze organisatie heeft ook praktische tips om je op weg te helpen om in Duitsland aan het werk te gaan. Kijk op www.kmk.org of bel: +49-(0)228501-352.

7- De spreek- en taalvaardigheid in het Duits moet goed zijn. Huis-, tuin- en keuken-Duits is niet genoeg!

Heb jij vragen over werken over de grens? Stuur dan een mail naar redactie@grenzenlosmagazine.nl

Hey! Mijn naam is Erwin Wamelink, Ik ben 23 jaar en woon in het mooie Aalten. Mijn vrije tijd spendeer ik aan hardlopen, lezen en vrienden. De Duitse grens ligt op steenworp afstand en ik ben ook geregeld over de grens te vinden. GrenzenLos past hierdoor perfect bij mij!

Auteur: Edwin Wamelink

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>