Museum MORE is aanrader

H et gebeurt niet vaak dat een gloednieuw museum met topkunst opgericht wordt. In Gorssel tussen Zutphen en Deventer – zo’n 40 kilometer van de grens – is sinds kort het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme te vinden. Meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar zijn er te zien. Het gebouw – ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Hans van Heeswijk – lijkt helemaal op te gaan in de bomenrijke omgeving en past het wonderwel ook helemaal bij de oude dorpskern. Heel knap!. Binnen gekomen raak je al gauw geobsedeerd door de veelzijdige en mooie collectie. Prachtige werken van kunstenaars zoals Carel Willink, Pyke Koch en Charley Toorop vind je er, maar ook die van Jan Mankes, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher zijn vertegenwoordigd. Allen bouwden vaak op geheel eigen wijze voort op een traditie van Hollandse Meesters, Vlaamse primitieven of Italiaanse Renaissancekunst. De werken zijn vaak mysterieus en bieden soms een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

Magisch nationaal erfgoed

De collectie is verworven met de bedoeling om topwerken van Nederlandse Modern Realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar bijeen te houden en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Bijzondere aandacht gaat in het museum uit naar Carel Willink (1900-1983), de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Meer dan 30 werken van hem zijn te zien, een unicum In Nederland en een lust voor het oog. Stuk voor stuk waanzinnige voorstellingen waarop je kamelen ziet scharrelen door Versailles en de Tate Gallery opeens verplaatst is naar een kaal, cultuurloos woestijnlandschap. De magische fantasie van Willink ten top! Van sommige kunstenaars is zoveel werk te zien dat je kunt spreken van kleine subtentoonstellingen. Wij dwaalden steeds enthousiaster rond en raakten opgetogen over zoveel prachtige kunst. En wij waren niet de enigen, getuige de reacties in het recensieboek. ‘Prachtige collectie in een hele fraaie omgeving. Zoveel zielen in een schitterend ‘leeg’ gebouw. Bijzondere collectie en fantastisch hier te zijn’ schreven enkele bezoekers. Maar de meest ware conclusie was ‘Prachtige collectie … we want More’ En daar waren we het helemaal mee eens. Kortom, voor kunstkenners en kunstminnaars of voor zomaar een bezoek, is Museum More in Gorssel een echte aanrader.

Praktisch allerlei:

  • Museum MORE heeft 7 ruime tentoonstellingszalen;
  • een museumwinkel en een eigen café;
  • Voor wie verder Gorssel wil ontdekken zijn er sfeervolle restaurants en winkels te vinden;
  • Oplaadpunten voor e-bikes;
  • In het museum is wifi en zijn oplaadpunten voor smartphones en tablets;
  • Gratis parkeergelegenheid;
  • Goede openbaar vervoer busverbindingen vanaf Deventer en Zutphen;
  • NB Nederlandse bezoekers let op: de Museumjaarkaart is nog niet geldig.

Informatie en openingstijden www.museummore.nl

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>