Maria Pass: pelgrim naar Santiago de Compostello

12 September 2012 was de dag dat Maria Pass ‘wegliep’. Bestemming: Santiago de Compostello. Zij ging in haar eentje, als een echte Jacobs Pelgrim. Aan GrenzenLos vertelt zij over haar motivatie, ervaringen en het soms eigenwijs moeten zijn in het leven. Een vrouw van deze tijd die altijd al in beweging was…

Wie
“Voor mij zijn grenzen niet belangrijk: die zijn alleen maar lastig. Ik kom uit een groot boerengezin uit Groenlo en als meisje moest je daar ‘positief eigenwijs’ zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Ik was in mijn dorp één van de eerste meisjes in die tijd die naar het gymnasium ging. Na mijn HBS was ik te jong voor mijn vervolgopleiding (Sociale Academie). Maar ik wilde weg, naar Noorwegen als au pair. Dat mocht niet van mijn ouders. Als meisje in ons gezin moest ik wel het huishouden en koken leren. Op de HBS hield ik van tekenen en Duits (omdat mijn Duitse leraar een bijzonder mens was). Zo ging ik naar Duitsland. Daar leerde ik mijn man kennen en nam mijn leven een heel andere wending.”

DSC04668_ Maria Pass

Wat

Na het overlijden van haar man was Maria jarenlang de stuwende kracht achter het voortbestaan en succes van het familiehotel in Oeding. “Ik wilde weten hoe de ‘grote’ vrijheid is. Ik heb altijd voor alles gezorgd, allerlei opgaven gehad in mijn leven. Ik heb ze stap voor stap afgegeven, aan mijn zoon. Hij doet het goed en is er klaar voor. ‘Als je je opgaven in je leven hebt volbracht, mag je weglopen en op bedevaart gaan.’ Dat zegt een oud Japans gezegde. Ik kon zonder zorg weglopen om de grootsheid van alles om mij heen te kunnen ervaren. Kunst, schilderijen, gebouwen, kerken… Je vindt rust als je een kaarsje aansteekt; je kunt nadenken. Hoe je het leven aankunt, hoe je open kunt staan voor nieuwe en mooie dingen. Ik denk dat we te veel investeren in de verkeerde dingen.”

Hoe

“Toen ik van huis wegliep, ging ik een drempel over. Je zegt ‘doei’ en je bent helemaal op jezelf. Ik liep van Oeding langs de grenzen van Nederland, Belgie, Luxemburg, Frankrijk en de Spaanse noordkust. Ik ben in Lourdes geweest. Ik heb ik vijfsterren hotels geslapen en in kloosters. Op mijn reis heb ik eenvoudig geleefd; je leert hoe weinig je nodig hebt. We streven naar dingen die verrijken, maar die niet nodig zijn. De weg naar Santiago leert je dat.”

De weg

“Op weg kom je andere pelgrims tegen. Je herkent ze aan de schelp, als metafoor voor het water dat je ermee kunt drinken. Ik heb gelopen met miljonairs en bedelaars, maar je wordt niet beoordeeld. Overal zie je een glimlach en krijg je eten en drinken. Overal tref je mensen met dezelfde levenshouding. In het Duits zeggen we dan: “Einfach auf Augenhoehe”. Je kunt met een groep gaan, maar ik wilde alleen. Je moet leren te kunnen ‘weglopen’; dat vraagt een bepaald soort egoïsme. In het leven ben je een stukje van de puzzel, met gezin, voor anderen. Op deze weg leer je jezelf kennen en positief loslaten, de vrijheid om zelf te beschikken. Het is als een sprookje: iedereen heeft zijn eigen weg naar Santiago. Natuurlijk is het ook afzien! Ik had een kapotte teen, maar je gaat door. Tot de grens van je eigen kunnen. Mensen zeggen soms: jullie zijn rijk. Wij hebben veel bakstenen, ja. Maar ik vond mijzelf rijk omdat ik gezond weglopen mocht. Ook jonge mensen gaan soms een tijdje weg, maar zij hebben een ander doel. Zij worden ook zo onder druk gezet. Want hoe veel is er altijd niet te regelen op de kantoren? Al die bureaucratie… Te weinig mensen doen nog het echte werk. Dat is de echte armoede!”

Motto

“Leer jezelf kennen en vindt de rust om volgende doelen en uitdagingen aan te kunnen. Neem de vrijheid mooie dingen te doen. Zo breng je harmonie in je leven.”

DSC04687_Maria Pass

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>