Lachen geeft de huid meer zuurstof

D it jaar viert zij het 25-jarig jubileum van haar praktijk. Huidarts, moeder en kunstschilder Barbara Krakiewicz is een veelzijdig mens. Aan GrenzenLos vertelt zij hoe zij nog steeds met hart en ziel achter haar missie van destijds staat.

Foto

1. Achtergrond

“Mijn moeder was arts, mijn vader was een ‘Berlijner’. We waren als gezin veel onderweg, daardoor ben ik zeer ‘welt-offen’ opgegroeid. Ik zie dat ook in mijn dochter terug. Zij is politicologe en werkt bij de VN in New York. Daar ben ik trots op.”

2. De praktijk

“Na mijn studie ben ik een eigen praktijk als huidarts begonnen, met als specialisme oncologie. We adviseren, onderzoeken preventief en behandelen op diverse manieren. We bieden bijvoorbeeld de Thallasso Therapie en een huidbehandeling die uit Bretagne komt, op basis van algen. Ik ben een eigen praktijk gestart omdat ik vrije ruimte nodig heb. Verder organiseer ik graag en wil ik graag leidinggeven. Natuurlijk heeft het nadelen: je kunt niet ziek zijn, niet lang op vakantie gaan en het is het financieel niet zo zeker. Maar ik ben een beetje een rebel en dat past niet in een dienstverband. Het is een hele opgave om een zaak en een gezin te combineren. Maar mijn man heeft me daarin altijd gesteund.”

Mensen mogen meer openstaan voor geluk en meer lachen. Dat is goed voor de huid, want die krijgt dan meer zuurstof

3. De huid

“Gelukkig weten steeds meer mensen dat een solarium weinig goed doet. Een bruine huid raakt uit de mode. Maar als mensen stress hebben, kan de huid ook gestrest raken. Dat heeft negatieve gevolgen voor het immuunsysteem. Als gevolg daarvan zie je toename van allergische klachten, huidkanker en infecties. Een stressveroorzaker is dat mensen te weinig slapen. Ik pleit wel eens voor het weer invoeren van de ouderwetse middagpauze. Verder pleit ik voor meer ‘basische’ onderdelen in het dieet: minder zuren. Een goede huidverzorging is ook belangrijk, aangepast aan leeftijd, klimaat, hormonen. Wij kunnen hierin adviseren, omdat de praktijk samenwerkt met schoonheidspecialistes van het instituut voor huidverzorging. Daardoor kunnen we preventief sneller ingrijpen.”

4. Schilderijen

“Door te schilderen kan ik alles combineren. De huid is ook beeld, heeft kleur. De kleuren van de huid veranderen door huidveranderingen. Het schilderen biedt mij de gelegenheid mijn gevoel voor het esthetische te combineren met mijn vak. Maar het is zeker geen ontspanning. Als je twee uur met een schilderij bezig bent geweest, is dat ook werken.”

5. Toekomst

“Na 25 jaar zie ik het als mijn nieuwe uitdaging om meer balans te brengen in mijn persoonlijke en zakelijke leven. Niet alleen maar hard werken, doodmoe thuiskomen en nergens meer oog voor hebben. En bijvoorbeeld ook heerlijk met mijn honden ravotten.”

6. Wens

“Ik wens dat mensen meer open staan voor geluk en meer lachen. Dat is goed voor de huid, want die krijgt dan meer zuurstof. Beleef de kleine geluksmomenten!”

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>