Kunst ontdekken langs de Vecht

Dit keer neemt GrenzenLos je mee naar het Vechtdal. Hier loopt een interregionale, grensoverschrijdende kunstroute van ruim 180 kilometer. Van Ohne – bij Bentheim – tot de oude Hanzestad Zwolle. De kunstwerken van internationale kunstenaars vormen een uniek ‘openluchtmuseum’ voor beeldhouwkunst dat tot de grootste in Europa behoort. In 2000 opende koningin Beatrix de route ‘Kunstwegen’. Aan Nederlandse zijde was dit een voortzetting van het project ‘Kunstlijn’, een route met kunstwerken op de elf stations langs de spoorlijn Zwolle – Emmen. Aan Duitse zijde waren al meer dan twintig jaar in en om Nordhorn zo’n dertig kunstwerken van vooraanstaande kunstenaars langs de Vecht geplaatst – de Sculpturenweg. Bij de start bestond de route uit 64 werken, verspreid over 132 kilometer tussen Nordhorn en Zwolle. In 2012 werd de route met ruim dertig kilometer verlengd tot Ohne en uitgebreid met negen nieuwe kunstwerken. De meeste daarvan zijn 24 uur per dag te bekijken.

Landschap met verhalen

De route start in Nordhorn (de Vechtesee) en volgt de Vecht, die al eeuwenlang het graafschap Bentheim met het Overijsselse Vechtdal verbindt, tot in Zwolle.
Langs de rivier kom je door een afwisselend landschap met heidevelden, moerasgebieden en oerbossen. De route voert langs kanalen, over eindeloze vlaktes en door romantische kleine gehuchtjes. Het is ook een reis door het verleden die verhaalt van oorlogen en van de ‘verovering’ van het moeras. Het is de weg van grensgangers, smokkelaars, molenaars, veermannen, paters en priesters. Een weg van vlucht, dood en de zoektocht naar een nieuw thuis.

Prikkelend

Onderweg zijn er historische feiten en interessante beschrijvingen te lezen, en soms uitleg over de vormgeving van het landschap. Hiermee vormt deze route een intrigerende ontdekkingstocht door natuur, geschiedenis en cultuur: een spannende en ontspannende reis die de nieuwsgierigheid prikkelt.
Soms valt een kunstwerk weg in het landschap en is de hulp van een lokale bewoner om het te vinden niet overbodig. Dan weer staan de objecten midden in een woonwijk….
Er zijn vele pleisterplaatsen die een bed, een hapje of een drankje bieden. Genoeg ingrediënten voor een bijzondere tocht!

Dagtocht of meerdaagse

De Kunstwegenroute kan als meerdaagse fietstocht gereden worden, maar is ook geschikt voor dagtochten. Er zijn enkele fietstochten samengesteld die zeer de moeite waard zijn:

1. Klooster, kunst en klein grensverkeer – ca. 38 km Een rondreis door Nordhorn, Frenswegen, Lage en het Nederlandse grensgebied, een route met meer dan veertig kunstwerken, schilderachtige wegen en veel natuur.

2. Door natuur en geschiedenis van het nedergraafschap – ca 53 km Genieten van het stille landschap tussen Uelsen, Bathorn, Neugnadenfeld en Emlichheim met venen, heidevlakten, maïs- en raapvelden en afgelegen boerderijen.

3. Waar de Vecht Nederlands wordt – 35 km ** Van Hardenberg via de grens naar Echteler. Een ongerepte route vol afwisseling; de lieflijke omgeving met rustige landwegen, dijken, kanalen en grote rijkdom aan dieren en planten is aan beide kanten van de grens nog nauwelijks door toeristen ontdekt.

4. Bossen, velden en libellen – 47 km Veel van de oude dorpjes tussen Hardenberg, Mariënberg en Ommen zijn als een openluchtmuseum. Een natuurlandschap met veel bossen en markante heuvels.

5. Vogelparadijzen aan het water – 40 km Natuurgebieden met een ongelooflijke rijkdom aan vogels en planten, historische landhuizen en prachtige parken begeleiden de weg tussen Zwolle en Dalfsen.

Deze route maakt kunst in de openbare ruimte toegankelijk voor een breed publiek. De stichting Kunstwegen, ondersteund door de provincie Overijssel en de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg, heeft zich in een Europees samenwerkingsverband verbonden aan het Grafschaft Bentheim en de stad Nordhorn. Kunstwegen werkt nauw samen met beeldenpark Anningahof in Zwolle en de Städtische Galerie in Nordhorn. Beide locaties hebben een infopunt, evenals het Infocentrum Vechtdal in Gramsbergen.
Informatie over routes, plaatsen, bewegwijzering: www.kunstwegen.org

 

Met dank aan Nina Schubin van de Stichting Kunstwegen

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>