Kleurrijk Geldern Internationale straatteken – en straatmuziekWedstrijd

V ol verwachting togen wij zondag 9 augustus naar Geldern om de internationale Straatteken en – muziekwedstrijden te bezoeken. We hadden hierover gelezen in de agenda van het blad GrenzenLos. De foto’s van vorig jaar hadden we gezien op de site van Geldern en die beloofden veel. Vanuit Zelhem in Nederland vertrokken wij met de auto, met de fiets achterop.

We parkeerden in een voorstadje van Geldern. Met de fiets togen we tussen vele andere fietsers en voetgangers naar het centrum. De drukte begon al in de straten naar het marktplein: de kunstgaleries waren open en middelpunt van winkelende kunstminnaars. De prijzen waren aantrekkelijk en het aanbod groot. Weer buiten gekomen liep je langs de tekeningen op de straat; van groot tot groots en van kleurrijk tot zwart wit. Uitwaaierend vanaf het marktplein waren alle omliggende straten het toneel van de straattekenaars. Kinderen – al of niet met ouders – tieners, volwassenen, beroepskunstenaars, hobbyisten, punkers, rockers. Allerlei pluimage en allerlei nationaliteiten deden mee. Vol overgave aan het tekenen of even op afstand kijkend naar het eigen werk.

De kleding vol krijt en stof; de handen zwart of groen en geel. Overal zaten of lagen ze op de grond en tussendoor liep hun publiek te schuifelen. De oh’s en ah’s waren niet van de lucht, de onderwerpen en thema’s zeer divers: eigen wereldbeelden, kopieën van foto’s en gewoon de eigen kat.. . Soms stuitte je op diepe filosofieën of discussies over thema of onderwerp. Alles kon, mocht en was mooi! Maar … de jury heeft uiteindelijk winnaars gekozen in zo’n zes straattekencategorieën en de muziek.

Een gezellige kunstnijverheidsmarkt, braadworsten en andere lekkernijen op het plein en natuurlijk de volle terrasjes zorgden voor veel sfeer. Evenals de muziek die je overal hoorde van de straatmuzikanten. Een swingende djembégroep liet het volk meedeinen, het folk trio verderop liet het publiek uit volle borst meezingen, de rockband bracht jong en oud bij elkaar en het gitaar- en dwarsfluitduo met de Spaanse muziek op het marktplein klonk hemels.

Ondanks het wedstrijdelement en de veelheid aan mensen, was de sfeer heel relaxed. Vol inspiratie over al dat moois en met een heerlijk voldaan gevoel gingen we naar huis. Hé… zo zou een zomers uitje altijd moeten zijn. Wat ons betreft: volgend jaar weer!
T. Sessink, Zelhem

Redactieoproep:

Voor algemene informatie, wedstrijduitslagen en eventuele inschrijving voor volgend jaar kijk je op www.geldern.de, en op de Facebookpagina van Werbering Geldern.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>