Keukenschatten: Selfmade Jam met Weckflessen

Aardbeien-rabarberjam met vanille

(recepten voor 4-5 weckflessen met een inhoud van 250 ml)

06-Erdbeerkonfitu¦êre mit Himbeeren_goede kwaliteit
500 g aardbeien
500 g rabarber
1 vanillestokje
500 g geleisuiker (2:1)

De aardbeien controleren op plekjes, wassen en goed laten uitdruipen. De steeltjes verwijderen en de aardbeien met een staafmixer grof pureren. De rabarber wassen, schillen en kleinsnijden. Het vanillestokje overlangs opensnijden en het merg eruit schrapen. Het fruit samen met de geleisuiker, het vanillestokje en -merg in een pan door elkaar roeren en aan de kook brengen. Al roerend vier minuten laten doorkoken. De nog warme jam in de weckflessen gieten en deze direct stuk voor stuk afsluiten met weckring, glazen deksel en metalen beugels. Bereidingstijd: 40 minuten.

                                                                                

Rabarber-sinaasappeljam

800 g rabarber (schoongemaakt gewicht)
300 ml versgeperst sinaasappelsap
60 ml citroensap
het merg van een vanillestokje
1 kg geleisuiker (3:1)

De rabarber wassen, dun schillen en in stukjes snijden. Samen met het sinaasappelsap, citroensap, vanillemerg en geleisuiker in een ruime pan doen. Twee uur laten trekken. De massa al roerend snel aan de kook brengen. Onder voortdurend roeren vier minuten laten doorkoken. Eventueel het schuim eraf scheppen en testen of de massa al dik genoeg is. De hete jam in de al klaarstaande warme weckflessen gieten en deze direct afsluiten. Bereidingstijd: 35 minuten.

10-Rharbarber-Orangen-Konfitu¦êre_artikel Jams

Bramen-vijgenjam

1250 g bramen
400 g paarse vijgen
het sap van een citroen
500 g geleisuiker 3 – 1

De bramen wassen en heel goed laten uitdruipen. De bramen door een zeef passeren en 1100 g puree afwegen. De vrucht- en steelaanzet van de vijgen verwijderen en de ongeschilde vruchten samen met het citroensap pureren. De vijgenpuree samen met de bramenpuree en de geleisuiker in een pan vermengen. Deze mix van vruchten en suiker op hoog vuur aan de kook brengen, totdat de hele massa flink borrelt. Dan onder voortdurend roeren vier minuten laten koken. De pan van het vuur nemen en de hete massa in al klaarstaande, schone weckflessen voor gelei gieten, daarna direct met goed passende deksels afsluiten. Bereidingstijd: 60 minuten.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

3 reacties

  1. Dank voor dit recept! Meteen gemaakt en wat hebben we ervan gesmuld. Groet, Teersa

    Reactie toevoegen
  2. Jam, jammie…dat is ontzettende lekker deze bramen-vijgen jam. Dank GrenzenLos voor dit recept!

    Reactie toevoegen
  3. Ga meteen aan de slag. Heb zoveel bramen en vijgen, maar vroeg me af of de combinatie wel zou smaken.

    Reactie toevoegen

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>