Innovatie houdt nooit op’

J arenlang was Jan Scholten spin in het web van grensoverschrijdende innovaties en contacten in het midden- en kleinbedrijf. Als drijvende kracht achter de schermen die ondernemers bij elkaar bracht en aan elkaar liet wennen. Met als beoogd resultaat een vruchtbare samenwerking. GrenzenLos praat met een man die innoveren in het bloed heeft en die nu met zijn eigen bedrijf van start gaat.

Liefde voor de grens

Jan Scholten: “Op de middelbare school werd ik afgevaardigd naar een internationaal scholierencongres in Minden, Duitsland. Toen ontstond mijn liefde voor de grensdynamiek. Het was anders dan op vakantie gaan; je voerde gesprekken met scholieren uit diverse landen en leerde andere culturen kennen. Een grens afgesloten met slagbomen vond ik toen al onzin.” “Een grens is meer een mentale grens: de grens om nieuwe dingen te doen. Ik kom uit een traditioneel milieu van hardwerkende ouders. Mijn vader had een bedrijfje in agrarische producten. Wij moesten als kinderen altijd meehelpen. Mijn vader was zeer ondernemend, een handelaar pur sang.”

Loopbaan

Jan: “Eerst studeerde ik aan de pedagogische academie, maar algauw bleek dat ik niet zo geschikt was voor het onderwijs. Het lijkt me heel logisch dat je als jongere wel eens een ‘verkeerde’ keuze maakt. Ik koos vervolgens voor bedrijfskunde. Mijn eerste baan was bij een kunststoffenbedrijf als controller. Ik trok op met mensen die bijvoorbeeld proeven deden met huisvuilzakken om verouderingsprocessen in kaart te brengen. Na deze en nog een andere baan ging ik bij het Instituut voor het MKB (IMK) werken. Daar kwam alles samen: adviseren, ondernemen en mijn kennis van bedrijfskunde. Dat paste me perfect. Het is goed om van baan te wisselen; zo ontdek je wat jouw pad is.”

Nieuw perspectief

Jan: “Ik heb leuk en afwisselend werk gedaan bij het IMK, van bedrijfsbeëindiginghulp tot kredietadviezen aan gemeenten en banken. ik kwam overal. Ik heb lang in Oost-Nederland gewerkt, maar ook in Flevoland. Planologische advisering, bijvoorbeeld over winkelcentra en voorzieningen voor bedrijven. Er was ruimte om te experimenteren: bouwkundig, winkelformules, nieuwe combinaties. In korte tijd ontstond er grote groei. Zoiets kan alleen als je openstaat voor nieuwe ideeën. In 1998 ben ik bij het Innovatiecentrum Syntens gaan werken, weer voor het MKB, maar met een andere focus: innoveren moet!”

“Innovatie vergt lef. Je moet flexibel zijn en iets nieuws aandurven. Je kunt alleen nieuwe dingen ontwikkelen als je ook fouten mag en durft te maken. Innovatie is ook continu doorgaan en er niet mee stoppen. Ik houd van werk waarbij ik lastige dingen moet doen en niet steeds hetzelfde. Mijn motto is Fun & Progress en dat wil ik in mijn werk terugvinden.”

Grensoverschrijdend

Jan: “Bij Syntens heb ik de eerste grensoverschrijdende projecten ontwikkeld en begeleid. Mensen, bedrijven en kennisinstellingen met elkaar in contact gebracht. Veel mensen staan – onbewust misschien – nog met de rug naar de grens. Ze zijn zich niet bewust van de mogelijkheden aan de andere kant. Zo was er een bedrijf in Enschede dat kennis van vision technology is gaan gebruiken van de universiteit in Münster. Nu kunnen ze sensoren maken om bewegingen om te zetten in geluid; zo ontstaan de speeltoestellen voor de toekomst. Het was mijn vak om mensen in beweging te krijgen. Om ze te prikkelen, maar ook een arm om de schouder te slaan als het tegenzat. Het waren de mensen die mijn werk leuk maakten.”

Duitsers en Nederlanders

Jan: “Bij innovaties heb je vaak te maken met grote investeringen, in tijd en in geld. Daar hoort bij om het product naar de markt brengen. Duitsers hebben een enorme interne afzetmarkt door de grootte van hun eigen land en de omliggende landen waar Duits gesproken wordt. Een Duitser moet ‘genau’ weten wanneer en wat; alles moet kloppen. Nederlanders zijn groot geworden doordat zij altijd al de wereld over moesten om afzetgebieden te zoeken. Een Nederlander is meer handelaar en dan komt het niet op een kwartje aan. Het verschil zie je bijvoorbeeld terug in de regelgeving in beide landen. Maar ook in de culturele verschillen. Die moet je niet negeren of aanvechten. Ik zeg altijd: ‘Leer er mee omgaan’ en vooral ‘Speel je rol!’. Benut de sterke kanten van samenwerking tussen Nederland en Duitsland en er gaat een wereld voor je open!”

Tekst: Cora Blom
Foto’s: Eric Brinkhorst

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>