In de voetsporen van de ‘kiepenkearls’

Veel van onze huidige wandelroutes stammen uit een ver verleden. Ze zijn het bewijs dat onze voorouders zich – ook zonder moderne transportmiddelen – niet lieten weerhouden op pad te gaan naar vergelegen streken. In deze GrenzenLos nodigen we u uit voor een winterse tocht over het ‘Marskramerpad’ ofwel ‘Töddenroute’ – een weg die ooit door marskramers en handelsreizigers gebruikt werd.

Vroeger trokken marskramersook wel ‘Tödden’ of kiepenkearls genoemd (red: ‘kiepers’ waren de zware manden die zij op de rug droegen) – door het land langs de oude handelssteden. Zij voorzagen de bevolking van textiel, borstels, lucifers, snuiftabak, snuisterijen, zalfjes en nog veel meer. Ze liepen honderden kilometers op zoek naar klanten en verdiensten. Zo loopt in Duitsland in het Tecklenburger Land en het Zuidelijke Emsland nog steeds de Töddenland wandelroute. Het verlengde van deze route – het Marskramerpad – loopt in Nederland verder. Want de handel tussen Nederland en Duitsland was er al volop. De ‘Hollandgangers’ trokken met rollen stof op de rug naar Nederland langs deze handelsweg om daar hun waren aan de man te brengen. Textielwarenhuizen zoals C&A en Peek&Cloppenburg vinden hun oorsprong in dit grensoverschrijdende handelsverkeer.

Bad Bentheim

De ‘Töddenroute’ begint in Bentheim of Benthem zoals dit graafschap binnen het Heilige Roomse Rijk vroeger heette, met de stad Bad Bentheim als centrum. Hier bevindt zich de mooiste hooggelegen burcht van Noord-Duitsland. Het indrukwekkende zandstenen bouwwerk, waarover talrijke sagen en legenden de ronde doen, is het symbool van de stad en absoluut een bezoek waard. Bad Bentheim staat ook bekend als wellnessoord vanwege geneeskrachtig zout en zwavel.

Gildehaus

Vanuit Bad Bentheim gaat de route naar Gildehaus. Dit stuk is zeer de moeite waard. Hier vormen uitlopers van het Teutoburger Wald echte bergen en word je verrast door adembenemende vergezichten. Bij de Ostmühle in Gildehaus is een prachtig rustpunt met vele voorzieningen. Daar bevindt zich ook het ‘Hochzeitswald’ waar generaties lang bomen geplant zijn (en nog worden) die de ‘eeuwige’ trouw symboliseren. De route gaat verder richting Losser en Oldenzaal.

De Snoeyinksbeek

Dicht bij Oldenzaal stroomt de Snoeyinksbeek. Deze ontspringt op landgoed Boerskotten aan de oostflank van de stuwwal bij Oldenzaal. De beek mondt uit in de Dinkel. Deze rivier en haar zijbeken vormen samen een waardevol stelsel van kronkelende laaglandbeken. Het gebied kent grote verschillen in reliëf, bodemgesteldheid en waterhuishouding. Het is een perfecte plek voor vele zeldzame planten en dieren. Op de lage plekken, die regelmatig overstromen, ontstaat vegetatie met een moerasachtig karakter. De Snoeyinksbeek is een beschermd natuurmonument en maakt samen met de Dinkel deel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden (Natura 2000).

De route

Het stuk Marskramerpad tussen Bad Bentheim naar station Oldenzaal is circa 25 km lang. Er zijn legio plekken voor een rustpauze. En onderweg kom je allerlei hotels en restaurants tegen die alles kunnen bieden voor een heerlijk dagje uit of een korte of langere vakantie. Voor doorgewinterde wandelaars biedt deze oude handelsweg nog meer uitdaging. De route loopt na Oldenzaal via Deventer en Amersfoort dwars door het Groene Hart naar Leiden om uiteindelijk bij Scheveningen in de branding van de Noordzee te eindigen. Dan heb je er zo’n 360 kilometer op zitten. Onderweg zijn er schitterende landschappen te zien met stuwwallen, glooiende akkers, geweldige oerbossen en lieflijke riviertjes. Ook staan er oude molens, karakteristieke boerderijen en landhuizen te pronken. Het is een prachtige en veelzijdige route, deze oude handelsweg. Ook in de winter een aanrader. En als je met gloeiende wangen en tintelende vingers na deze energiegevende wandeling neerploft bij een dampende kop snert of een glas geurende glühwein… is dat het beste wat een mens kan overkomen … Mmm!

De route als fietsroute is 53 km lang en loopt grensoverschrijdend via het fietsknooppuntennetwerk van Twente en Grafschaft Bentheim (Bad Bentheim – KP 77 – 75 – 76 – 70 – 18- 72 – 72 – 67 – 74 – 66 – 64 – 63 – 73 – 60 – 61 – 62 – 58 – 78- 79 – 77- Bad Bentheim). De route op schaal 1:50.000 vindt u in Falk-kaart no. 21 (Grafschaft Bentheim / Twente) die op www.shop-grensbelevenis.nl te bestellen is. Verdere informatie en iPhone App: www.badbentheim.de; www.grensbelevenis.nlContent

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>