Gronau

Gronau ligt dichtbij de grens ter hoogte van de Nederlandse stad Enschede. De stad werd oorspronkelijk geregeerd door de graven van Bentheim en Steinfurt en kwam tot bloei door de textielindustrie. In 1975 werd de gemeente Epe aan Gronau toegevoegd.

Gronau ligt in het dal van de rivier de Dinkel die de stad doorkruist. Herkenningspunten zijn de oude watertoren en de raadhuistoren, waarin het Drielandenmuseum is gevestigd. Hier komt u meer te weten over de cultuur en de ontwikkeling van de stad en de neergang van de textielindustrie.

De textielindrustie
Een deel van de indrukwekkende textielpanden zijn als industrieel erfgoed gerestaureerd. Op het voormalige terrein van een spinnerij is een eiland aangelegd. Hier vindt u de piraten- en bosspeeltuin, de piramiden, het waterlabyrint en het tuinen- en watereiland. Bekend is ook het Rock ‘n Popmuseum met bezienswaardigheden als het jack van Elvis Presley en de dwarsfluit van Ian Anderson.

Diversiteit
Het winkelcentrum van Gronau is niet zo groot, maar het aanbod aan winkels, tearooms en restaurants is divers. Buiten het centrum van de stad vindt u bossen, weilanden en veengebieden waar u kunt fietsen en wandelen. Interessant is het Gildehauser Venn, een noordoostelijk van de stad gelegen heidegebied waarvan een deel is bestempeld als natuurgebied.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>