Gemeente Groesbeek

P ittoreske dorpskernen met landwegen en verborgen straatjes met schitterende pandjes typeren de gemeente Groesbeek. Een gemeente die verscholen ligt tussen de heuvels en omringd is door uitgestrekte bossen, tegen de Duitse grens en vlakbij Nijmegen. Een gebied met een rijke geschiedenis, die op veel plaatsen zichtbaar is. En waar een gevarieerd aanbod is aan culturele en recreatieve attracties.

Het Groesbeekse landschap is ontstaan door een wal die in de voorlaatste ijstijd (zo’n 200.000 jaar geleden) door gletsjerijs werd opgestuwd. Het heeft Groesbeek een afwisselend landschap gebracht met bossen, heuvels, dalen, beekjes, dorpen, kerkjes, villa’s, boerderijen, kolken, oude rivierlopen, dijken, weidse polders, uiterwaarden en een machtige rivier.

Het heeft van deze regio een gewild wandelgebied gemaakt waar jaarlijks op de derde dag van Nijmeegse Vierdaagse duizenden wandelaars passeren. Trekpleisters zijn de vele wandelpaden waaronder het Pieterpad, de prachtige bossen en de bijna on-Nederlandse vergezichten over heuvels en dalen.

En zeker ook het vermelden waard. Met meer dan 20 ha wijnbouw mag Groesbeek zich het grootste wijndorp van Nederland noemen. Er zijn dagelijks rondleidingen en proeverijen, met als hoogtepunt van het jaar de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek in het laatste weekend van september.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>