GALA-GLASBERLINE

Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven is vanaf 10 januari hun trouwkoets te zien in  het Koetshuis van museum Paleis Het Loo.

WKOETS VAN PRINSES MARGRIET

Voor het huwelijk van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in 1967 werd het rijtuig, een gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas zodat het bruidspaar goed zichtbaar zou zijn. Het rijtuig, genoemd naar de stad Berlijn waar dit type vermoedelijk werd ontwikkeld, kreeg na de aanpassing de naam gala-glasberline of kleine glazen koets. Ook na de huwelijksdag bleef het rijtuig voor ceremonieel gebruik voorbehouden aan Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander wordt het rijtuig bij Prinsjesdag gebruikt door Prins Constantijn en Prinses Laurentien.

 

Naast deze gala-glasberline zijn ook de gala-berline en de berline-coupé uit de vaste collectie van museum Paleis Het Loo te zien. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon, zoals de rijtoer op Prinsjesdag, een inhuldiging of koninklijk huwelijk. De tentoongestelde berlines zijn afkomstig van het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag, dat de gala-glasberline nog regelmatig gebruikt, en sluiten aan bij de presentatie ‘De gala-berline in Nederland’, een initiatief van Museum van Loon.

Meer informatie: paleishetloo.nl/gala-glasberline

1. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven in de gala-glasberline, Den Haag, 10 januari 1967  Foto Polygoon, RVD The Gala Glas Berline, used for the wedding of Princess Margriet and now by Prince Constantijn and Princess Laurentien at Prinsjesdag, at Palace het Loo for the exhibition 'The Power of the horse, the beauty of the car' in Apeldoorn, The Netherlands, 27 A

 

Paleis Het Loo

Postadres:                     Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg

Geopend:                      dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur

Routebeschrijving:        A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen

Navigatieadvies:           Apeldoorn (7313 AA)

Informatie:                    +31 (0)55 577 24 00 of paleishetloo.nl/gala-glasberline

Persinformatie:             Marketing & Communicatie, +31 (0)55 577 24 63 / 448

Auteur: Web Redactie

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>