Foto voor Blind Date tijdens Duits-Nederlands Vrouwennetwerk

V rouwen die elkaar niet kennen, koppelen met iemand van de andere kant van de grens en hen de opdracht geven in 15 minuten veel over elkaar te weten te komen. Dat was het spel dat de Bocholtse kunstenares Christa Maria Kirch had bedacht voor deze Duits-Nederlandse Frauenbrücke.

Grote opkomst Duits-Nederlands Vrouwennetwerk in Suderwick

Het valt Astrid Schupp niet mee na de opening op maandagavond 12 januari 2015 om boven “de herrie” uit te komen, daar in het GrenzBlickAtelier aan het Hahnenpatt bij Suderwick.
De ruim 70 vrouwen die uit de wijde omgeving van beide kanten van de nationale grens aanwezig zijn, hebben nauwelijks aansporing nodig om kennis te maken. In een gele en een oranje schoenendoos zitten de meegebrachte enveloppen met al of niet recente foto’s van de aanwezige vrouwen. Om beurten wordt een Nederlandse en een Duitse envelop getrokken. De vrouwen worden verwezen naar de lange tafel in het midden van de expositieruimte, waar een vel papier met enkele vragen klaarligt. “Waarom heb je juist déze foto van jezelf meegenomen?” en “Wat had je altijd al willen weten over de Duitse of Nederlandse gebruiken?” Ieder kwartier wordt de tafel ‚ververst’ en strijkt een nieuwe groep vrouwen neer.
Frauenbruecke 1

De overigen onderhouden zich met koffie, wijn of water in de rest van het atelier. Er wordt druk verder gepraat; visitekaartjes en e-mailadressen schuiven over de tafel en hier en daar worden al afspraken gemaakt voor een vervolggesprek. Ook initiatieven voor een kookcursus in Isselburg en een gemengde zangersavond in Bocholt worden gepromoot.

Als tegen half tien bossen bloemen worden uitgedeeld en Duitse en Nederlandse initiatiefnemers, organisatoren en uitvoerenden worden bedankt, is de conclusie helder: het getekende lijntje op de landkaart, de andere taal en andere gewoonten vormen geen barrière voor hartelijke communicatie en samenwerking tussen vrouwen.

Frauenbrücke2

Marieke Frank, wethouder van de gemeente Oost Gelre is één van de initiatiefneemsters van deze ontmoeting. Wat de Nederlandse Marieke betreft en de in Lichtenvoorde wonende Duitse Astrid zullen dergelijke ontmoetingen vaker gaan plaatsvinden. De overige vrouwen knikken enthousiast.

Dit artikel is geschreven door Anna Schimmel, Coach en biograaf ACW Coaching & Lifewriting

Foto’s: Petra Taubach, Stadt Bocholt

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>