Fietsen tussen Rijn en Maas

Het perfecte seizoen voor de fiets breekt weer aan! Voor de liefhebbers bestaan er prachtige, grensoverschrijdende routes. Op 6 juli kunnen fietsers tijdens de ‘Niederrheinischer Radwandertag’ kiezen uit ruim 60 bewegwijzerde fietsroutes in het gebied tussen de Rijn en de Maas. GrenzenLos laat u kennismaken met een van deze fraaie routes.

De ‘Niederrheinischer Radwandertag’ beleeft dit jaar de 23e editie. Het grootste fietsevenement van Duitsland is ook onder Nederlanders populair. Niet in de laatste plaats omdat er leuke prijzen te winnen zijn, in de tombola aan het eind van de dag! Die Die Pfarrkirche St Cyriakus an der Niers in Weeze
De 60 fietsroutes zijn stuk voor stuk de moeite waard. Speciaal voor u hebben wij een van de routes uitgekozen: een prachtig, afwisselend traject van 64,5 km tussen Goch, Weeze, Plasmolen en Gennep. De tocht gaat door een gevarieerd landschap met bos, weides en stuwwallen.

Klooster in aspergeland
Kessel, in de buurt van Goch, is aspergedorp bij uitstek. U rijdt langs de velden waar het witte goud tot 24 juni geoogst is. In de restaurants van het dorp wordt de groente verwerkt tot de heerlijkste gerechten.
Van Kessel leidt de route door een grindwinningsgebied naar het voormalige klooster Graefenthal. Dit klooster werd in 1248 gesticht door graaf Otto II van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Kleef en was in de eeuwen die volgden een belangrijke locatie. Dertien graven en hertogen van Gelre vonden hier hun laatste rustplaats. Tot op de dag van vandaag heeft het klooster niets aan charme ingeboet. De ringmuren, de duiventoren en de kloostergang met gotisch gewelf zijn getuigen van een bewogen geschiedenis. Het kloostercafé biedt gelegenheid voor een aangename pauze.

Kasteelruïne aan de Niers
De tocht gaat verder door bossen en langs weiden, met bekende bezienswaardigheden als waterkasteel Wissen, slot Kalbeck en, mooi gelegen aan de rivier de Niers, de ruïne Hertefeld. Dit monumentale kasteel uit de 14e eeuw is de enige bewoonbare kasteelruïne van Duitsland.
Pal hiernaast ligt een populaire dierentuin met leerpad, kinderboerderij en avonturenroute.
In het centrum van Weeze zijn diverse horecagelegenheden te vinden waar het goed toeven is, bijvoorbeeld in de schaduw van de St. Cyriakus kerk, ‘am alten Markt’. Niet ver van het centrum ligt een aanlegsteiger waarvandaan men over de Niers kan peddelen.

De fietstocht gaat verder langs afgelegen boerderijen door een landschap dat typerend is voor de Nederrijn – heel vlak maar wel afwisselend – richting Goch en Nederland.

Recreatieplas
In het noordelijkste gedeelte van de route ligt Plasmolen, pal aan de Mookerplas tussen de Maas en de stuwwallen. Bekend zijn de Sint-Jansberg en de Mookerheide. Recreatieplas de Mookerplas is ontstaan als gevolg van zand- en grindwinning. Het dagrecreatieterrein wordt ‘Grote Siep’ genoemd. Siep staat voor ‘drassig gebied’ en verwijst naar de tijd dat dit gebied bestond uit ruige heidevelden met vennen en moerassen.
Plasmolen is een ideale plek voor een rustpauze. U treft hier vele restaurants en terrasjes aan.

Vestingstadje
Het gezellige Gennep heeft een interessant verleden als vestingstad. In de historische kern herinneren nog tal van gebouwen aan vroegere tijden, zoals het mooie stadhuis, de Martinustoren en de middeleeuwse stadsmuur met groene gracht. Het rustieke straatbeeld wordt verder ingekleurd door het winkelcentrum en verschillende evenementen en terrassen aan de Markt. Vlak buiten de middeleeuwse stadsmuur ligt het Nierspark, een oase van rust aan het eigenzinnig kronkelende riviertje.
Al vanaf de Romeinse tijd zijn in deze streek pottenbakkers actief. Tot het begin van de twintigste eeuw maakten zij vooral gebruiksaardewerk in de Nederrijnse traditie. Tegenwoordig ligt het accent op keramische kunst en design.
Gennep wordt omringd door bijzondere, gevarieerde natuur. In het noorden domineren de bossen van het imposante Reichswald, naar het oosten loopt het lieflijke Niersdal, in het zuiden liggen beboste stuifduinen en het bijzondere Maasheggenlandschap, terwijl westelijk van Gennep de stoere Maas geduldig noordwaarts stroomt.

Zestig verschillende routes
Op zondag 6 juli bent u om 10.00 uur van harte welkom op een van de startplaatsen van de Niederrheinischer Radwandertag! Er zijn maar liefst 60 fietsroutes om uit te kiezen. De route kan gestart worden op vier verschillende plaatsen, namelijk bij het Oude Stadhuis in Gennep, bij de VVV in Plasmolen, bij de Gocher Nierswellen aan de Bahnhofstrasse en op de Alter Markt in Weeze.

De hier beschreven route tussen Gennep, Plasmolen, Goch en Weeze maakt in Nederland gebruik van de fietsknooppunten, in Duitsland wordt de route beschreven aan de hand van straatnamen. Voor meer informatie: www.krefeld.de/radwandertag en www.routebureaulimburg.nl
Veel fietsplezier!

Met dank aan Nikolien van Isterdael, Coördinator Routebureau Noord- en Midden-Limburg

Auteur: Patricia Lindeman

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>