Fietsen in het spoor van weleer

E en fietsroute met een koninklijk tintje. Dat is het ‘Duits lijntje’ of ‘de Boxteler Bahn’. U kunt deze route gedeeltelijk fietsen in eigen land, over de grens of… u fietst ‘m in zijn geheel. Het is een verrassende tocht voor liefhebbers van natuur, geschiedenis en … het spoor. Kortom, een reis terug in de tijd naar de bloeitijd van een oude spoorlijn.

De spoorlijn tussen Boxtel en Wesel – ook wel het Duitse lijntje (NL) en Boxteler Bahn (D) genoemd – is een voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij. In haar tijd was dit de snelste oost-westverbinding en vooral in het begin van de twintigste eeuw genoot deze spoorlijn grote populariteit. Ook de Europese koningshuizen en de Russische tsarenfamilie reisden graag over dit traject om elkaar te bezoeken.

De fietsroute langs deze ooit legendarische spoorlijn voert over zo’n 155 kilometer door een wonderschoon landschap. De kleurrijke historie wordt tastbaar dankzij informatieborden langs het traject. Zij vertellen de soms spannende verhalen over dit stukje spoorweg dat via Berlijn deel uitmaakte van de verbinding tussen Londen en St. Petersburg.

Post naar Amerika

De treinen joegen met een snelheid van 100 kilometer per uur door het landschap. Zij vormden de schakel met zeehavens als Dover en Vlissingen, waar passagiers op de trein stapten naar Boxtel en Goch. Daar stapten ze over op treinen in oostelijke richting naar Berlijn, in noordelijke richting naar Hamburg of in zuidelijke richting naar Basel. Zo was er een netwerk aan snelverbindingen tussen de grootste Europese steden, met soms luxe slaapwagons. Ook het postverkeer naar Amerika ging over deze lijn.
Het personenvervoer over deze spoorverbinding ontwikkelde zich snel. Ging het in 1877 nog om ca. 190.00 personen, in 1913 was dit aantal al bijna 900.000. Ook de snelheid ontwikkelde zich: van gemiddeld 48 naar 78 kilometer per uur. Op het Duitse lijntje reed men toen al 100 per uur! Ter vergelijking: op het traject tussen Duisburg en Kleve reed men in die dagen gemiddeld 36 km… Vanaf 1950 is het personen- en later ook goederenvervoer op deze lijn beëindigd. Na 2004 stopte het treinverkeer op het traject helemaal.

De route

In Nederland begint de route in Boxtel en meandert rondom het oude traject richting Duitsland. Omstreeks 1900 was Boxtel door het Duitse lijntje uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt in het Europese spoorwegnet. Niet alleen talrijke vorsten reisden in deze periode via Boxtel, ook vele bedevaartgangers kwamen via deze spoorlijn naar Boxtel om het Heilig Bloedwonder te gedenken.
Vanaf de Maasbrug in Gennep loopt de route vrijwel gelijk aan de oude spoorlijn. De volgende plaatsen liggen aan de route: Sint Oedenrode, Schijndel, Veghel, Uden, Landerd, Mill & St. Hubert, Cuijk, Boxmeer en Gennep. Daarvandaan gaat het de grens over naar Goch, Weeze, Uedem, Labbeck, Xanten en Alpen, om te eindigen in Wesel.
Duitsland komt u binnen via een fraai landschap dat naar Goch leidt. De historische bezienswaardigheden en mooie landhuizen in het centrum laten de sporen zien van de stad die in de middeleeuwen als weversstad bekend was. Onderweg zijn er leuke tussenstops en omwegen mogelijk. Zo kun je in Weeze het Waterkasteel Wissen en de kasteelruïne van Hertefeld bezoeken. Bij  Sonsbeck biedt de uitkijktoren een prachtig uitzicht naar alle kanten over ‘Sonsbecks Zwitserland’. Vlakbij bevindt zich ook het grootste trekkermuseum van Duitsland, ‘Paulenhof’. Dan gaat het via Xanten en Alpen naar Wesel, de oude Hanzestad aan de Rijn en de Lippe.

Ruimte en natuurschoon

Het Duitse lijntje vormt belangrijke ecologische verbindingen. Vogels en andere dieren gebruiken het land, de bomen en struiken langs de voormalige spoorlijn om te nestelen, voedsel te zoeken of veilig naar een ander gebied te vliegen, lopen of kruipen.
Kastelen, prachtig natuurschoon, riviertjes, adembenemende vergezichten, ruimte, weldadige rust en … aan het einde de machtige weidsheid van de Rijn. Kortom, in de voetsporen van reislustige en koninklijke Europeanen van weleer is het nog steeds genieten!

Fietstips

  • De route is op de fietskaart als hoofdroute gemarkeerd. Hij is in Duitsland bewegwijzerd met het Boxteler Bahn logo en in Nederland aan de hand van het fietsknooppuntensysteem.
  • Bij VVV kantoren van de aanliggende plaatsen vindt u een veelheid aan informatiemateriaal en kaarten.
  • Fietsers met GPS-Navigatiessystemen kunnen de fietsroute en de spoorlijn hier downloaden: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=kbhhqlemjhpiwqmn&referrer=trackList

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>