Een ‘kunstfeest’ in Bocholt

“Wat is het leven mooi. Het is heerlijk weer en ik zit hier met een glas wijn. Ik heb het gevoel alsof ik me op Montmartre bevind”, zegt een zeer tevreden bezoeker na afloop van kunstcarree Bocholt 2014. Het kunstevent is een begrip in de grensstreek. Kunstenaars uit Duitsland en Nederland komen op 3 mei naar de Duitse stad om hun ‘werken’ tentoon te stellen. De kunst loopt uiteen van schilderijen en fotografie tot keramiek en glaswerk.

Kunstcarree is acht jaar geleden ontstaan. Het is een initiatief van de in Bocholt wonende Nederlander Hans Hein. Tussen mei en oktober is het niet toegestaan om auto’s te parkeren op de Gasthausplatz in Bocholt. Om deze ‘autoloze periode’ in te luiden, bedacht Hein de kunstmarkt – ieder jaar op de eerste zondag van mei. Acht jaar geleden kwamen er 19 kunstenaars naar Bocholt, dit aantal is gegroeid naar 62 (46 Duitsers, 16 Nederlanders. Niet alleen het aantal kunstenaars is toegenomen, ook de oppervlakte van kunstcarree is flink uitgebreid. Kunstcarree strekt zich uit vanaf de markt voor het historische Raadhuis tot de Gasthausplatz.

Gastro-Markt_Kunstcarree

Het zijn allemaal kunstenaars met een behoorlijke staat van dienst. Deze worden door de organisatie benaderd of melden zichzelf aan. Ook talentvolle kunstenaars wordt een platform geboden. Maar voordat ze hun werken vertonen op de markt, moeten ze eerst langs de ‘ballotagecommissie’. Want kwaliteit staat bij de organisatie hoog in het vaandel.
DSC_0050
Voor bezoekers is er ook de mogelijkheid om werken te kopen. Je moet behoorlijk diep in de buidel tasten voor een kunstwerk. “Tientjeswerk is er niet bij. Het gaat om bedragen tussen de 200 en 2.000 euro. Er is zelfs een glaswerkkunstenaar uit Hamburg geweest met beelden met een waarde van € 20.000.” Social media spelen een belangrijke rol bij de verkoop van kunst, potentiële klanten speuren het internet af, op zoek naar hun favoriete werken. “Bezoekers oriënteren zich voordat ze naar de markt gaan en weten precies wat ze willen. Enkele jaren terug was er een Duitse kunstenaar met een sculptuur voor in de tuin ter waarde van € 5.500 .Om 10 uur begon de markt en om half 12 kwam de kunstenaar vol verbazing naar mij toe om te vertellen dat hij zijn beeld al had verkocht.”

“Voor mij gaat het erom dat mevrouw Schmidt uit Rees, die nooit naar een museum gaat, een gezellige dag heeft en daarnaast misschien nog geniet van kunst,” zegt Hein. Kunstcarree biedt niet alleen een ruim aanbod aan kunst, maar staat ook garant voor een breed scala aan muziek. Daarnaast kan er op de vele terrasjes genoten worden van de gemoedelijke ‘Zuid-Europese’ sfeer.

Kunstcarree wordt gehouden op zondag 3 mei van 10:00 tot 17:00 uur in het centrum van Bocholt. Meer informatie over het evenement vind je op www.kunstcarree-bocholt.de

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>