Duitsland sportland

V oor een Nederlandse grensbewoner ligt het erg voor de hand om zo nu en dan naar Duitsland te gaan. Winkelen, een avondje stappen of sporten. Als sportliefhebber, in het bijzonder atletiekfan, valt mij iets op: bijna ieder dorp in Duitsland heeft een eigen atletiekbaan. Zou sport hier meer in de cultuur verankerd zijn dan in Nederland?

In 2012 reis ik als lid van atletiekvereniging Ava’70 uit Aalten af naar het Duitse plaatsje Ihlow voor een trainingskamp. We belanden op een prachtig sportcomplex met voetbalvelden, tennisbanen, een fitnessruimte, een grote sporthal en, natuurlijk, een kunststof atletiekbaan. Het dorp telt slechts 10.000 inwoners. Hoe is dit mogelijk, vraag ik me af. Van wie zijn die atletiekbanen en wiaarom heeft bijna ieder dorp zijn eigen atletiekaccommodatie?

Van de gemeente

De afgelopen jaren gingen de ‘trainingsstages’ naar Meppen, Rheine en, afgelopen mei, naar het piepkleine Oberwesel (2.000 inwoners). Ook op deze locaties was alles tot in de puntjes verzorgd. “De atletiekbanen zijn in de meeste gevallen van de gemeente. Verenigingen en scholen kunnen hier gebruik van maken”, zegt Peter Kuhn, sportambtenaar van de gemeente Sankt Goar, waar Oberwesel deel van uitmaakt.
Ook bij andere trainingskampen kregen wij te maken met ‘Sportambten’. Tegen een kleine vergoeding kun je als vereniging gebruikmaken van de atletiekbaan. In Oberwesel wordt aan onze vereniging slechts 150 euro in rekening gebracht. Een week lang kunnen we de atletiekbaan en bijbehorende materialen gebruiken. “Sporten zit in onze cultuur. We willen graag overal de beste in zijn”, zegt een lachende Christoph Persch, toezichthouder van de atletiekbaan in Oberwesel, terwijl hij ons rondleidt over de accommodatie. Opvallend is ook dat er bij iedere sportaccommodatie een jeugdherberg in de buurt is. Hier kun je goedkoop overnachten en eten, ook als vereniging. De maaltijden zijn perfect voor sporters.

Rolmodellen

Sport is een belangrijk speerpunt van de Duitse overheid. Daarom wordt er geld in gestoken. Dit is terug te zien aan de prestaties van het Duitse voetbaleftal en de vele medailles die worden behaald tijdens de Olympische Spelen. Maar ook op amateurniveau is sport erg belangrijk. De amateursport vormt voor talenten de de opstap naar de professionele sport, maar is ook bedoeld om de samenleving aan het bewegen te krijgen. Duitse sporthelden zijn rolmodellen. Zij zetten jongeren aan om in beweging te komen en het beste in zichzelf naar boven te halen. Daarnaast verbroerdert sport en brengt het mensen bij elkaar, vindt de Duitse overheid. Dit is heel anders dan in Nederland, waar sport veel minder in de cultuur zit en ook minder van hogerhand gestimuleerd wordt.

Door Erwin Wamelink
Foto’s Tim te Brake

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>