Duits bier en het ‘Reinheitsgebot’

23 april is de dag van het Duitse bier. Op deze dag is namelijk in 1516 het Duitse ‘Reinheitsgebot’ in Beieren uitgevaardigd. Vanaf dat moment moest bier (pils) voldoen aan bepaalde richtlijnen. Zo mocht bier aanvankelijk maar uit drie ingrediënten worden gebrouwen: water, mout en hop. Vanaf de 17e eeuw kwam daar gist bij. De regels zijn in de loop der tijd versoepeld en vandaag de dag is het alleen nog vanuit marketingstrategie interessant om te vermelden. ‘Gebraut nach dem Deutschen Reinheitsgebot’ wordt dan ook als een soort kwaliteitskenmerk gebruikt.

Omdat het Reinheitsgebot geldt als de oudste warenwet ter wereld meldde de Duitse brouwersfederatie in december 2013 dat verzocht zal worden het Reinheitsgebot op de lijst van ‘immaterieel cultureel erfgoed’ van de Unesco te zetten.
In Duitsland wordt dus al bijna 500 jaar ‘zuiver bier’ gedronken en daar kunnen de Nederlanders komende zomer op de terrassen weer heerlijk een graantje van meepikken!

500-years-munich-reinheitsgebot.preview

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>