De Tweelandentocht

De wind door je haren, de zonnewarmte op je huid. Fietsen in de zomer… heerlijk! En in de grensstreek is er een extra dimensie: je gaat op bezoek en op avontuur ‘bij de buren’. Je krijgt meteen een vakantiegevoel doordat alles om je heen nét even anders is. In deze GrenzenLos gaan we op pad in een noordelijk gelegen stukje grensstreek: het gebied rond Dinkel en Vecht.

Een prachtige route is de Tweelandentocht. Tijdens deze grensoverschrijdende fietstocht maak je kennis met de stadjes Nordhorn, Ootmarsum en Denekamp met hun bijzondere sfeer. De totale afstand van het traject bedraagt ongeveer 48 kilometer. Overal langs de route wijzen bordjes de goede weg.

De tocht begint en eindigt in Nordhorn. Dit waterstadje Nordhorn is in het trotse bezit van een rivier, grachten en vier kanalen; dit alles omlijst door veel groen, fiets- en wandelpaden, sluizen en bruggen. Geen wonder dat de voetgangerszone van Nordhorn – de Hauptstra?e, waar men graag flaneert – op een eiland ligt. Dat is nog niet alles, want midden in de stad bevindt zich ook de grote Vechtesee, een meer voor recreatie en watersport.

Water in de hoofdrol

In Nordhorn leeft men dagelijks met het water: er wordt aan het water gewoond, gewerkt, gerecreëerd en gefeest. Het water speelde hier altijd al een belangrijke rol: voor het transport voor de zandsteen uit Bentheim en later voor de textielindustrie en als afwateringssysteem voor de moerassen. Ook al roken de schoorstenen van de textielfabrieken tegenwoordig niet meer, de rivier de Vechte en de kanalen en grachten zijn grotendeels gebleven en zorgen midden in het centrum van de stad voor allerlei recreatie- en watersportmogelijkheden. Zo kan men met trapboten die aan de Vechtesee worden verhuurd om het stadscentrum heen varen. En de Nordhorner Bootsclub BCN biedt met zijn watersportcentrum allerlei activiteiten aan: van zeilen en surfen tot roeien.
Het watermonument van Nordhorn is de ‘Jantje’: een vrachtzeilschip uit 1923, dat aangemeerd ligt in de oude haven aan het stadsplein en dat herinnert aan het maritieme verleden van de stad. Vier tot vijf keer per jaar verlaat het schip voor speciale gelegenheden haar ligplaats en reist door de regio als het varende monument van Nordhorn.

Klooster en heerlijkheid

Een van de bezienswaardigheden langs de route is het klooster Frenswegen. Dit voormalige klooster van de augustijner koorheren werd gesticht in 1394. Een deel van de gebouwen, waaronder de hallenkerk, werd in de loop der eeuwen door brand en blikseminslag verwoest. Maar een aanzienlijk deel, zoals de vierkante kruisgang, is behouden gebleven. Op de funderingen van de kerk werd in 1996 een moderne kloosterkapel gebouwd.

De fietstocht gaat ook langs de heerlijkheid Lage, een klein dorp dat van 1605 tot 1806 een bijzondere status genoot en zijn eigen rechtspraak had. Het herenhuis en de laan met eiken met zes zogenoemde hooiershuizen uit 1780 zijn bezienswaardigheden van de heerlijkheid, net als de kasteelruïne. Het kasteel werd in 1626 door de Hollanders belegerd en na de aftocht van de toenmalige graaf opgeblazen.

Kunstenaarsstadje

Het kunstenaarsstadje Ootmarsum staat bekend om de talrijke musea en galerieën. Het museum van kunstenaar Ton Schulten aan het Kerkplein geniet internationale bekendheid. Aan de rand van het historische centrum bevindt zich het Openluchtmuseum Ootmarsum, ‘Land van heren en boeren’. In een mooie, parkachtige omgeving van bijna twee hectare staan authentieke vakwerkhuizen die het leven uit vroegere eeuwen weerspiegelen.

Ootmarsum goede kwaliteit

Adellijk en wonderlijk

In het stroomgebied van het riviertje de Dinkel in Noordoost-Twente ligt, geflankeerd door de essen van Denekamp, het eeuwenoude landgoed Singraven. Dit landgoed werd al in 1381 voor de eerste keer beschreven. Door de eeuwen heen behoorde het toe aan verschillende (adellijke) families. De watermolen Singraven (1448) met drie waterraderen, gelegen aan het riviertje de Dinkel, is vanaf het landgoed te zien. Wie betoverd wil worden stapt ook even van de fiets bij Natura Docet Wonderryck Denekamp. In dit belevingsmuseum sta je oog in oog met de pracht van het fraaie Twentse coulisselandschap en dierenrijk. Hier ontdek je het beroemde landschap door de ogen van ‘de bewoners’ zelf.
Dichterbij kom je niet!

Met dank aan Sarah Somberg, Stadt- und Citymarketing Nordhorn e.V.

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>