De Oranjeroute

De vakantiestraat Oranjeroute verbindt vele steden in Duitsland en Nederland, die verband houden met het Huis van Oranje-Nassau, met elkaar. Op de 2500 km lange Oranjeroute stapelt zich de ene bezienswaardigheid bovenop de andere.

Voor een ieder die de sporen van het Huis van Oranje wil volgen, is een bezoek aan Kleef meer dan de moeite waard daar de geschiedenis van het Nederlandse Koninklijk Huis van Oranje-Nassau interessante verbindingen blijkt te hebben met deze stad. In 1646 trouwde de oudste dochter van de Nederlandse stadhouder, Louise Henriette, de keurvorst van Brandenburg en hertog van Kleef, Friedrich-Wilhelm. Haar zoon, die in 1648 op kasteel Kleef wed geboren, werd Wilhelm Hendrik gedoopt. Vanwege zijn afkomst behoorde hij tot zowel het Huis van Hohenzollern als het Huis van Oranje-Nassau.

Schwanenburg nacht_OranjeRoute

De fietsroute

De tour start in een van de mooiste straten van Kleef. Aan de Tiergartenstraße liggen villa’s uit de stichtingsperiode die getuigen van de geschiedenis van Kleef als mondaine badplaats (26). Bij de ingang van de stad bevindt zich aan de rechterkant het museum van de Nederlandse landschapsschilder B.C. Koekkoek.

Koekkoek Haus und Schwanenburg

Vervolg de tour nu verder in de richting van Brienen, daarna via het oude tracé naar de spoorbrug Griethausen (4), de oudste spoorbrug in West-Europa. Langs de Rijn fietst u over de Golden Gate van de Neder-Rijn, de Rijnbrug Emmerich (3).

Voordat u Nederland in fietst, is een bezoek aan het kasteel Borghees een echte aanrader (88). Fiets nu verder naar (richting 81) een van de grootste kastelen van Nederland – Kasteel Huis Bergh. Volg eenvoudigweg de borden in het stadje ‘s-Heerenberg. De familie ‘Huis Bergh’ is door het huwelijk van graaf Wilhelm van den Bergh met Maria van Nassau, een zuster van Willem van Oranje, nauw met het Huis van Oranje verbonden. Kleine cafés in ‘s-Heerenberg nodigen uit tot het nemen van een korte pauze.

Volg de knooppunten (richting 85 en 10) en u arriveert bij de eertijds ‘hoogste berg van Nederland’ in de vandaag de dag Duitse stad Elten (25). Vanaf de obelisk in Hoog-Elten heeft u een prachtig uitzicht op de Kleefse tuinen. Een weldaad voor de voeten is een wandeling over het blote voetenpad. Terug richting Nederland (32, 31), kunt u over de promenade in Tolkamer flaneren en onder het genot van een kopje koffie en een gebakje in café restaurant Taveerne ‘De Bijland’ over de Rijn kijken en genieten van de prachtige omgeving (6).

Rheinbrücke Emmerich_Oranje Route

Aan de overzijde kunt u het ‘eiland’ Schenkenschanz, vandaag de dag de kleinste wijk van de stad Kleef, maar in de Middeleeuwen waarschijnlijk de meest omstreden vesting, zien liggen. Het eiland dankt zijn oorsprong aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje. Om meer over de geschiedenis van de Schanz te leren, is een apart bezoek eigenlijk een vereiste. Met de veerboot steekt u over u naar Millingen aan de Rijn (94).

Langs een oude Rijnarm fietst u richting Kleef (5). Aan de dijk vindt u het Café ‘im Gärtchen’ in het Kleefse dorpje Keeken waar het onder het genot van een hapje en een drankje goed vertoeven is. Nadat u de Düffelward gepasseerd bent, keert u terug naar het startpunt (26).

 

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>