Grenzeloze samenwerking tussen Katja en Katjes

Drop, yoghurt-gums en nog veel meer lekkere dingen worden bij Katjes in Emmerich en Katja in ’s Heerenberg geproduceerd. Grenzenlos sprak met twee productiemedewerkers die over de Duits-Nederlandse samenwerking vertellen.

Bij voetbal houdt de vriendschap op. Daar zijn Helmut Saloga en Ralf Kerkhof het over eens. Ook al kunnen de Nederlanders en Duitsers eigenlijk prima met elkaar overweg, als bij het WK of EK het Duitse elftal tegen oranje speelt, ligt de zaak natuurlijk anders. “Maar dat is een uitzondering”, zegt Ralf Kerkhof, “voor de rest zijn er bij de samenwerking hier helemaal geen problemen”. Met “hier” bedoelt hij zijn werkplek, de productie van Katjes Fassin GmbH und Co. KG in Emmerich aan de Rijn. Maar hij bedoelt daarmee ook het leven in het grensgebied zelf, want Kerkhof is met een Nederlandse getrouwd en woont al vele jaren in het Nederlandse ’s Heerenberg.

Daar is Katja Fassin B.V. gevestigd, de zusteronderneming van het Duitse Katjes in Emmerich. Kerkhof werkt al sinds 25 jaar als productiemedewerker bij het bedrijf in Emmerich en is daar heel tevreden. Wat vroeger bij het passeren van de grens weleens vervelend was, is nu geschiedenis. “Vroeger moest ik aan de grens altijd mijn rugzak opendoen”, herinnert hij zich nog, “maar nu is er geen grens meer”. Zijn collega Helmut Saloga, 57 jaar en uit Emmerich afkomstig, is het helemaal met hem eens. Hij is namelijk getrouwd met een Nederlandse, die ervoor koos met hem in Duitsland te gaan wonen. Hij werkt inmiddels tien jaar bij Katjes, “en ik kan me geen betere werkgever voorstellen”, zegt hij. Waarom dat zo is? “Hier worden wij bij het productieproces betrokken”, legt hij uit, “en onze ervaring telt mee.”

Bij Katjes wordt veel waarde gehecht aan het imago als familiebedrijf en het behoud daarvan. “Daarom werken hier ook zo veel nationaliteiten probleemloos met elkaar”, onderstreept Achim de Vries, General Manager Production, de ondernemingsfilosofie. In Emmerich werken in totaal zo’n 280 medewerkers van de meest uiteenlopende nationaliteiten in de productie en administratie.

Katjes-Produktion Kerkhof

De relatie met Nederland kent een lange traditie en is inmiddels een factor van belang. De geschiedenis van Katjes begon in Nederland in 1910 met Xaver Fassin en een droprecept uit Sicilië. De eerste dropjes werden zoals de naam al aangeeft in de vorm van kleine katjes gegoten en vormen daarmee de basis van het huidige dropassortiment. Katjes beschouwt zichzelf als een Duits bedrijf met Nederlandse wortels, dat op de Nederlandse markt onder de naam Katja zeer succesvol is. “Nederland is voor Katjes een van de grootste exportmarken”, licht Katja Elles, hoofd marketing, toe. Met Emmerich als productielocatie ligt de onderneming “middenin het centrum van Europa en vlakbij de Nederlandse grens”, vult Elles verder aan. De samenwerking tussen Duitsland en Nederland verloopt heel goed en voor de medewerkers van Katjes bestaan er geen barrières. “We houden natuurlijk wel rekening met de smaak en de voorliefdes van de Nederlandse klant,” zegt Elles. “Voor Nederland hebben wij bijvoorbeeld een speciaal assortiment ontwikkeld.” En mogelijke taalbarrières in het bedrijf lossen we op door taalcursussen aan te bieden.

Helmut Saloga en zijn collega Ralf Kerkhof hebben absoluut geen communicatieproblemen. Want, zo stelt Kerkhof, die in Duitsland is geboren en nu in Nederland woont: “De Nederlanders zijn heel open, de omgang is echt geen probleem”. De Nederlanders gelden over het algemeen als losser, gaan met vreemden eerder een gesprek aan dan de Duitsers, en spreken elkaar meteen met ‘je’ en ‘jij’ aan, in plaats van ‘u’. “Dat is bij de Duitsers anders. Die zijn stijver, misschien ook correcter”, legt hij verder uit.

Helmut Saloga houdt bovendien van de Nederlandse gezelligheid, “overal krijg je een kopje koffie en een koekje”, vertelt hij uit eigen ervaring. Officiële feestdagen zorgen in het bedrijf altijd weer voor gesprekstof, daar hebben de Duitsers er namelijk meer van als de buren over de grens. Dat betekent voor Ralf Kerkhof bijvoorbeeld dat hij op koninginnedag geen vrij heeft, maar op de Duitse feestdagen dus wel.

Katjes von links nach rechts Saloga, de Vries, Kerkhof

van links naar rechts: Helmut Saloga (productiemedewerker), Achim de Vries (general manager production), Ralf Kerkhof (productiemedewerker)

Bij Katjes draait de productie in ploegendienst dag en nacht door. Sinds 2004 zijn Bastian Fassin en Tobias Bachmüller algemeen directeur. Vorig jaar maakt het bedrijf eens te meer duidelijk waar zijn wortels liggen, namelijk in Nederland. Door de overname van aandelen van de Nederlandse dropproducent Festivaldi werd er aan de Katjes-familie weer een Nederlands onderdeel toegevoegd. De aanwezigheid op zowel de Duitse als de Nederlandse markt is een groot succes. En het is natuurlijk niet bij het kleine dropkatje gebleven: inmiddels heeft men op de internationale markt in snoepgoed en zoetwaren een stevige voet aan de grond met yoghurt-gums, Ahoi-Brause en nog veel meer lekker snoep. Want de nakomelingen van de eerste Katjes smaken gewoon grenzeloos goed!

Katjes-Logo

 

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>