Daar moet je bij zijn Carnaval in Kranenburg

C arnaval is in Kranenburg het vijfde jaargetijde dat op 11.11 met de traditionele openingszitting begint en op Aswoensdag eindigt met de afsluiting. Duizenden bezoekers van dichtbij en ver weg genieten ieder jaar van dit vrolijke feest om zo even uit de dagelijkse sleur te zijn. Of het nu pronkzittingen, gekostumeerde bals of kindercarnavalfestiviteiten zijn: in de verschillende kernen van de gemeente Kranenburg is altijd wat te doen.

Met het internationale ´prinselijke´ frühschoppen en de verlening van de ‘Kranich-orde’ op 25 januari 2015 begon het carnaval in Kranenburg pas goed. Narren, prinsen, presidenten en narrenkoningen uit de regio Niederrhein en uit Nederland treffen elkaar bij een bont carnavalsprogramma dat om 11.11 uur in het Bürgerhaus in Kranenburg begint. Een bijzonder kenmerk van de ‘narrentijd’ is de verlening van de ‘Kranich’-orde door de carnavalsvereniging Kranenburg. Deze orde wordt toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de ‘Europese gedachte’.

Bestorming van het stadhuis

Het straatcarnaval begint op 14 februari om 11.00 uur met de bestorming van het stadhuis van Kranenburg door de carnavalsvierders. De Prins en zijn gevolg zullen na een kleine optocht door de ‘Narrenburcht Kranenburg’ het raadhuis bestormen, de burgemeester uit zijn ambt zetten en de sleutel van het raadhuis – en dus de macht over de hele gemeente – tot Aswoensdag overnemen.

Frühschoppenoptocht

Het absolute hoogtepunt van het Kranenburger carnaval is de Frühschoppenoptocht op 15 februari. Om 11.11 uur trekt de 2 km lange stoet onder het motto ‘Kronenbörg treckt (MAUT)los’ door het centrum van Kranenburg. De ‘lintworm’ van de narren telt 60 praalwagens en doet er zo’n anderhalf uur over. Kleuren, vormen, ideeën, snoepgoed, bloemen, blaaskapellen, dweilorkesten en tienduizenden verklede toeschouwers bepalen het stadsbeeld in Kranenburg. Na afloop van de Frühschoppenoptocht begint de grote ‘After-Zug-Party’ in het Bürgerhaus.

Kom niet in donkere of alledaagse kleding naar deze ‘dolle dagen’: bontgekleurd is het devies. Overal zijn boerenkielen, hoeden en nepneuzen te zien. Met wat schmink en serpentines versierd wordt u onmiddellijk in de gemeenschap opgenomen en tot tijdelijke Kranenburger benoemd.

Van harte welkom en Alaaf Kranenburg!

Carnaval Kranenburg 3

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>