Business Angel voor beginners

Petra Hartjes is Business Angel en zet zich als particuliere investeerder in voor jonge bedrijven met groeipotentie. Steeds meer jonge ondernemers zijn op zoek naar particulier startkapitaal omdat banken het hoge risico van starters schuwen. Voor een vertrouwenwekkende samenwerking is de cruciale vraag: is er chemie? Petra Hartjes geeft GrenzenLos een kijkje in haar activiteiten.

“Mijn drijfveren om mij met jonge bedrijven bezig te houden zijn, naast het financiële aspect, zeer uiteenlopend. Als afgestudeerd bedrijfskundige heb ik een boeiende carrière in het bedrijfsleven gehad. Gedurende deze tijd heb ik als allrounder veel ervaring opgedaan. Deze ervaring kan ik de jongere generatie meegeven op hun weg naar zelfstandig ondernemerschap. Nadat ik gestopt was met werken voelde ik me geroepen om iets te betekenen voor startende ondernemers. Aanvankelijk heb ik als vrijwilliger beginnende ondernemingen begeleid. Ik heb ontdekt dat ik door mijn beroepservaring up-to-date ben met betrekking tot de materie en daardoor dicht bij het gebeuren sta. Ik trek echter wel mijn grenzen. Specifieke belastingzaken en juridische vragen bijvoorbeeld, daar moet een specialist voor aangetrokken worden. Financieel participeren in ondernemingen kan interessant en spannend zijn. Als investeerder ga ik selectief te werk en kan ik bepalen bij wie ik wil participeren en bij wie niet.”Petra Hartjes

Mannelijke dominantie

Ik kan hier goed mee omgaan en heb er al tijdens mijn arbeidzame leven ervaring mee opgedaan. Als echte Business Angel gaat het mij erom in de advisering en begeleiding van jonge ondernemers tactische fouten te helpen voorkomen. Ik geloof dat men zich ook als Business Angel niet al te emotioneel mag opstellen en niet zo gevoelig moet zijn. Dat is een veel voorkomende fout die vrouwen in het beroepsleven maken. Zeer zeker ligt ook vandaag de dag nog het commerciële speelveld veelal bij mannen. Maar het verschuift wel steeds meer. Het zou wenselijk zijn dat meer vrouwen als Business Angel hun kapitaal, kennis en contacten inbrengen en jonge vrouwelijke ondernemers doelgericht met hun ondernemingsplan starten.”

Het begin van de samenwerking

“Meestal zijn het fora waar startende ondernemers elkaar leren kennen. Zoals bijvoorbeeld twee jonge ondernemers die gezonde maaltijdpakketten op de markt wilden brengen. Omdat ik zelf vroeger in de voedings- en genotsmiddelenindustrie gewerkt heb, had ik onmiddellijk inzicht in het bedrijfsplan van YOUCOOK. De onderneming had een goede groei laten zien. Ik ben betrokken bij de ‘Business Angel Agentur Ruhr’. Op diverse terreinen zoals bestuur, commissies en evenementen geven wij starters een presentatieplatform. Bij participatie wordt het contact met de oprichters en de overige vennoten onderhouden door middel van formele bijeenkomsten, telefoonconferenties en direct contact. Voor mij is het belangrijk de juiste weg in deze communicatie te vinden. Het gaat niet om interventie of irritatie maar om motivatie, begeleiding en vakinhoudelijk advies. Een dunne scheidslijn, maar het zoeken naar de goede weg is de moeite waard.”

Tips voor jonge ondernemers: Als het ondernemingsplan sluitend en overtuigend is moet je de start met een investeerder durven maken. Als starter kun je het beste met een team opereren, omdat men elkaar dan aanvult; samen ben je slimmer. Startende ondernemers moeten aan hun tekortkomingen werken en een lange adem bewijzen. Ze moeten bereid zijn de werkdruk en de stress, vooral in de startperiode, het hoofd te bieden. Belangrijk is de communicatie en het onderhouden van netwerken.

Nationale verschillen

“Die zijn er in ieder geval, als ik Nederlandse en Duitse starters met elkaar vergelijk. Ik maak ze op verschillende evenementen mee. Nederlanders zijn actiever en communicatiever. Ze benaderen zaken zelfverzekerder en lijken moediger. Duitsers zijn soms voorzichtiger en winnen op verschillende manieren informatie in voordat ze van start gaan.”

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>