Bij Vincent in Drenthe

W at doet het Vincent van Gogh Huis in Drenthe…? Enthousiast vertelde ik over mijn aankomende bezoek aan het Vincent van Gogh Huis in de grensstreek van Drenthe en Emsland en dat hij daar geboren was (volgens mij) aan vrienden. Een oplettende vriendin zei: “Nee, toch? Hij is ergens anders geboren.” En gelijk had ze.

 

Nieuw Amsterdam Woensdag 3 oktober 1883

dit maal schrijf ik uit den achterhoek van Drenthe, waar ik gekomen ben na een eeuwig lange vaart in een trekschuit door de heide. Maar wat een rust, wat een breedte, wat een kalmte in deze natuur

 

Vincent van Gogh schreef dit aan zijn broer Theo nadat hij vanuit Den Haag naar Drenthe vertrok. Om Sien, zijn minnares, moest hij weg. Vincents vader had connecties en zorgde ervoor dat Vincent bij de Familie Scholte mocht logeren. En deze verblijfplaats is omgetoverd tot het Vincent van Gogh Huis. Je wordt meegenomen naar de korte periode die hij in het Veenland heeft doorgebracht. Vele brieven naar zijn broer Theo zijn er te lezen. Ook replica’s van gemaakte tekeningen van werkende mensen in het Veenlandschap kunnen bewonderd worden.

Wat mij zo aansprak in het Vincent van Gogh Huis, is het verhaal van een genie dat niet begrepen werd. Zo vertelde onze gids dat Vincent helemaal geen modellen kon strikken voor zijn schilderijen. Want, hij was met zijn rode haar en vrijbuiterstrekken een rare man. “Wat de boer niet kent, vreet hij niet” of “onbekend maakt onbemind” zijn zeer toepasselijke gezegden voor Vincent tijdens zijn verblijf daar. Maar hij liet zich niet afschepen. Hij trok er op uit, bezocht diverse plekken en tekende de mensen die op het land werkten. Zij waren het namelijk die hem het meest interesseerden.

In het huis op zolder, kun je ook het kamertje van Vincent bewonderen. En dan voel je zijn aanwezigheid. Alsof hij zo meteen weer terug komt. Want…, op een dag verdween Vincent met de Noorderzon. Hij liet al zijn spullen achter, inclusief verfspullen en diverse schetsen. De familie verbrandde enige tijd later de achtergebleven schilderijen en schetsen…niet wetende dat het na een tijd zoveel zou opbrengen.

De vrijwilligers, die het huis draaiende houden, weten ongelooflijk veel over de periode dat Vincent in Nieuw Amsterdam was. De manier waarop alles is ingericht, geeft je het gevoel dat je met eigen ogen meekijkt. Voor iedereen die zich wil verdiepen in kunstgeschiedenis, is het Vincent van Gogh Huis een aanrader.

Teersa van Wezel

meer informatie: http://www.vangogh-drenthe.nl/

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>