Alles is energie

Energie

Wanneer ik aan energie denk, komt er direct ‘warmte’ in mij op. De warmte van mijn heerlijke vriendin… maar ook de warmte in huis in de winter. Ook denk ik aan voeding. Iedereen heeft energie nodig en die halen we uit onze voeding. In de natuur gebeurt dat op veel manieren. Bomen halen voeding uit de grond en voeden op hun beurt de aarde door bladeren te laten vallen. Dieren zoeken voeding en een onderkomen voor de winter en gaan in winterslaap.

Warme_vriendin

Wij mensen doen het weer anders. Wij eten om energie te krijgen, maar wanneer het koud wordt bouwen wij huizen en maken warme kleding. En wij hebben niet genoeg aan alleen energie uit eten. Een mens kan alle voedsel van de wereld hebben en zich toch zielsongelukkig voelen en volledig energieloos. Geen dier dat daar last van lijkt te hebben. Zo ook niet de eekhoorns voor mijn deur. Die ravotten lekker met elkaar en met de vogels.

Energie is niet alleen warmte of voeding. Energie is ook groeien en zelf beter worden. Daarin vind ik de Duitse ‘strakke’ werkinstelling en toekomstgerichtheid zo krachtig. Terwijl ik van jongs af aan mijn huiswerk op het laatste moment deed en wachtte met klusjes tot ze noodzakelijk waren, kostte mij dat megaveel energie. Want terwijl ik lekker uitstelde, hielden mijn hersenen mij volledig op de hoogte van het uitstelgedrag en meldden mij continu dat ik nog wat moest doen.

Gelukkig heb ik geleerd dat ‘doen’ dan wel energie kost, maar ook superveel energie oplevert. Wanneer ik klaar ben met wat ik ‘moet’ doen, kan ik mij volledig richten op iets anders. Geen klein stemmetje meer dat mij attendeert op van alles. Kleine taken maar vooral ook de grote geven zo veel energie wanneer ik ze mag doorstrepen op mijn ‘to do-lijstje’. Zodat ik daarna meer tijd heb voor mijn vriendin … Daar krijg ik pas energie van!

Handtekening Jesp

Energie: geven en nemen

Als ik dit schrijf, is Europa weer druk met energie. De Europese leiders vergaderen over de toename van het gebruik van ‘schone’ energie en wij zijn met z’n allen weer omgeschakeld naar wintertijd. Daarom wil ik het hebben over de energie tussen mensen. We wisselen allemaal (hooggevoelig of niet) continu energie uit met onze omgeving, en vooral met de andere mensen waar we mee omgaan. Dat is een principe van geven en nemen en hoort gewoon bij levende wezens. Geef je je aandacht aan iemand, dan is dat energie. Geeft iemand je steun, dan krijg je energie. Ben je vriendelijk, dan geef je. Ben je veeleisend, dan claim je. Sommige mensen zijn meesters in het nemen en die zuigen je voor je gevoel leeg en zijn daardoor erg vermoeiend om mee om te gaan. Er zijn ook mensen die alleen maar geven en weinig (durven te) ontvangen waardoor ze zichzelf tekortdoen.

Alles is energie

Iedereen heeft een eigen ‘kacheltje’ maar dat is niet bij iedereen even sterk. Het is een energiecirkel die in jezelf bestaat, en die door liefde voor jezelf op gang gehouden wordt. Heb je weinig waardering voor jezelf, voel je je onzeker, dan is je kacheltje zwak. Een sterke eigen cirkel maakt je minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Als je eigen kacheltje zwak is, ben je bovendien sneller door je energie heen. Gevoelige mensen hebben het in de hedendaagse arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk. Ze hebben vaak moeite de grote hoeveelheid prikkels te verwerken die met werk samenhangen en ervaren daardoor vaker stress. Juist de eigenschappen die veel gevraagd worden (stressbestendig, flexibel) zijn niet hun sterkste kanten.

Vandaar mijn raad als gevoelig mens:

Geef je energie niet zomaar weg, ga er spaarzaam mee om en tank regelmatig genoeg energie bij om deze winter door te komen en met volle teugen van 2015 te genieten.

Handtekening Hans Benno Hein

Auteur: Teersa van Wezel

Deel deze post op
468 ad

Stuur je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>